Nya brandballonger efter israelisk attack

Ytterligare brandballonger har skickats in över Israel. Detta efter att landet attackerat Gaza som svar på nattens bränder, också orsakade av ballonger. Israels nya ledare lär dock agera försiktigt för att inte spräcka sin sköra koalition, enligt en expert.

En israelisk brandman försöker släcka en brand som orsakats av ballonger från Gazaremsan under tisdagen.

En israelisk brandman försöker släcka en brand som orsakats av ballonger från Gazaremsan under tisdagen.

Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Mellanöstern2021-06-16 01:38

Flygattackerna mot Gaza på onsdagen var de första under den nya brokiga regeringen i Israel. Den leds av den högernationalistiske politikern Naftali Bennett men består både av vänster-, mitten- och högerpartier – samt ett arabiskt parti.

– Jag tror regeringen i det här läget kommer att agera relativt återhållsamt, för att minska spänningar i den sköra koalitionen, säger Israelkännaren Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Israelisk militär bekräftar att man attackerat militära anläggningar på Gazaremsan tillhörande terrorstämplade Hamas. AFP:s utsända rapporterar om explosioner i staden Khan Yunis i södra Gazaremsan.

Träffade arméchefen

Den israeliska militären skriver i ett uttalande att man är redo för "alla scenarier, inklusive förnyade strider för att möta fortsatta terrorhandlingar som utgår från Gaza".

Efter tisdagsmorgonens attacker rapporterade Israel att de nåtts av ytterligare brandballonger under onsdagseftermiddagen.

Räddningstjänsten har enligt AFP uppgett att brandballongerna orsakat cirka 25 bränder sedan i tisdags. Inga dödsfall har rapporterats av varken bränderna eller de israeliska svarsattackerna.

Ett möte har ägt rum mellan Naftali Bennett och arméchefen Aviv Kochavi, där de ska ha diskuterat "lärdomarna" från våldsupptrappningen förra månaden, då 270 människor, majoriteten av dem på den palestinska sidan, dödades under elva dagars stridigheter.

Kontroversiell marsch

Från palestinskt håll har man i sin tur varit upprörd över att israeliska myndigheter godkänt en marsch där tusentals israeliska högernationalister tågade genom Jerusalems gamla stadskärna på tisdagen. Den så kallade flaggmarschen firar "återföreningen" av Jerusalem efter kriget 1967, då Israel tog kontroll över och annekterade den östra halvan av staden.

Att marschen delvis gick genom de annekterade delarna av staden ses av många palestinier som särskilt provokativt. Flera personer greps och över 30 personer skadades i samband med protester mot marschen, enligt palestinska Röda halvmånen.

Att godkänna marschen kan delvis ha varit ett sätt för den nya regeringen att undvika ytterligare kritik från den tidigare premiärministern Benjamin Netanyahu och hans allierade högernationalister.

– Jag tror att man inte velat ge högern ytterligare en möjlighet att hävda att det här är en vänsterbetonad regering som nu dessutom ställer in den här marschen som man regelbundet har, säger Isabell Schierenbeck.

Pressad från höger

Brandballongerna och flygattackerna innebär det första större våldsutbrottet sedan Israel och Hamas kom överens om eldupphör den 21 maj.

Att Hamas denna gång hittills hållit sig till brandballonger, och inte som förra gången börjat skjuta raketer, visar på en viss försiktighet från deras sida, säger Isabell Schierenbeck.

– Hamas hade varit tydliga med att någon reaktion på marschen i Jerusalem var att vänta. Men responsen hade ju kunnat se ut på ett helt annat sätt.

– Nu finns det trots allt en vapenvila. Den är skör, men innebär också att internationella aktörer ligger på de olika parterna direkt för att försöka förhindra eskalering.

När Benjamin Netanyahu i veckan tvingades lämna premiärministerposten var det efter tolv år vid makten. Den nya brokiga koalitionen röstades igenom med blott en rösts marginal i parlamentet.

Den nye premiärministern Naftali Bennett, som själv är högernationalist, har fått hård kritik från Netanyahus allierade som målar ut honom som en svikare med anledning av pakten med arabpartiet Raam och den israeliska vänstern.

Trots det historiska politiska skiftet kan viss kontinuitet ändå vara att vänta i Israels militära taktik. Isabell Schierenbeck påpekar att flera personer i den nya regeringen, inte minst försvarsminister Benny Gantz, är etablerade politiker som tidigare samarbetat med Netanyahu.

– Det finns inget stort utrymme för nytänk. Det är samma militärer, i stort sett samma grupp som sitter där och tar besluten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!