Nya gränsangrepp efter Nasrallahs tal

Israels armé och den militanta Hizbollahrörelsen i Libanon har attackerat varandras posteringar utmed gränsen mellan de två länderna. De fortsatta angreppen på lördagen följde efter det linjetal som Hizbollahledaren Hassan Nasrallah höll i samband med fredagsbönen.

Ett samhälle i Libanon, vid gränsen mot Israel, attackerades av israelisk militär på lördagen. Hizbollah angrep samtidigt israeliska mål.

Ett samhälle i Libanon, vid gränsen mot Israel, attackerades av israelisk militär på lördagen. Hizbollah angrep samtidigt israeliska mål.

Foto: Hussein Malla/AP/TT

Mellanöstern2023-11-04 15:36

Israels militär sade att man hade slagit ut "två terroristceller" som försökt beskjuta israeliskt territorium. Dessutom attackerades en av Hizbollahs observationsstationer, uppgav Israels armé (IDF). Angreppen genomfördes med stridsflyg, åtföljt av artillerield.

Hizbollah, som är helt eller delvis terrorstämplat i flera västländer, sade att man riktat attacker mot fem israeliska gränsposteringar. "Hizbollah slog till mot terrorinfrastruktur, robotförvar och militära baser", uppgav den shiamuslimska milisgruppen.

Kontinuerliga attacker

Israel och Hizbollahrörelsen, som stöds av Iran, har kontinuerligt utfört attacker mot motpartens mål sedan terrorstämplade Hamas angrep civila i Israel den 7 oktober. Men angreppen har varit långintensiva jämfört med tidigare sammandrabbningar mellan Israel och Hizbollah.

Både regionen och omvärlden följer noggrant utvecklingen utefter gränsen då en eskalering av konflikten skulle få stora konsekvenser för läget i Mellanöstern.

Hätsk retorik

Stor vikt lades därför vid Hizbollahledaren Hassan Nasrallahs tal som hölls via videolänk till befolkningen i Libanon på fredagen. Nasrallah undvek, trots stundtals hätsk retorik i det långa talet, att eskalera krisen genom att mana till krig mot Israel.

Men han varnade samtidigt Israel och regionen genom att hota med att "alla möjligheter" står till buds. I talet anklagade han också USA för att vara direkt ansvarigt för "det pågående kriget mot Gaza" och hävdade att Israel bara är USA:s ställföreträdare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!