Nytt ministerbesök på omstridd helig plats

Ultranationalisten och säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir har besökt Tempelberget. Besöket är ministerns andra och väntas uppfattas som en provokation.

Itamar Ben-Gvir har gjort sitt andra besök på Tempelberget. Arkivbild.

Itamar Ben-Gvir har gjort sitt andra besök på Tempelberget. Arkivbild.

Foto: Atef Safadi/AP/TT

Mellanöstern2023-05-21 10:07

"Jag är glad att jag kommit till Tempelberget, den viktigaste platsen för det israeliska folket" sade Ben-Gvir efteråt i ett uttalande. Han berömde också polisens närvaro som han anser "visar vem som bestämmer i Jerusalem".

Tempelberget eller al-Haram al-Sharif har stått i centrum för kampen om Jerusalem i århundraden. Där finns helgedomar inom judendomen, islam och kristendomen. Sedan 1967 står Tempelberget under israelisk kontroll.

För palestinier är Al-Aqsa-moskén en nationalsymbol och man ser besök som Ben-Gvirs som provocerande eller en potentiell förvarning om att Israel tar kontroll över området. Ben-Gvir tillhör den växande skara som kräver att judar ska få större tillgång till den heliga platsen, som han även besökte i januari.

Spänningar kring det omstridda området har tidigare lett till våldsutbrott. År 2000 besökte den dåvarande oppositionsledaren Ariel Sharon i sällskap med tusen poliser och militärer Tempelberget varpå den andra palestinska intifadan, upproret, bröt ut.

Fakta: Omstridd höjd

Tempelberget eller al-Haram al-Sharif har stått i centrum för kampen om Jerusalem i århundraden. Där finns helgedomar inom judendomen, islam och kristendomen.

Enligt judisk tradition fanns två tempel på platsen, varav ett sägs vara byggt av kung Salomo för 3 000 år sedan och ett senare som raserades av romarna år 70. De försvunna templen har en nyckelroll inom judendomen och i dag ber judar vid Klagomuren alldeles intill berget.

Mitt på berget finns en klippa som sägs vara den plats där Abraham enligt Första Mosebok nästan offrade sin son Isak.

På samma plats påbörjade Muhammed enligt muslimerna en nattlig himmelsfärd. Klippmoskén med dess gyllene dom är byggd på den platsen, och en liten bit därifrån ligger al-Aqsamoskén. Tillsammans utgör de muslimernas tredje heligaste plats efter Mekka och Medina. Muslimer kallar den al-Haram al-Sharif, ungefär "den ädla helgedomen".

Muslimerna intog Jerusalem under islams första utbredningsfas på 600-talet efter Kristus. Enligt de FN-beslut som lade grunden för den israeliska staten skulle de heliga platserna stå under internationell förvaltning, men sedan 1967 står Tempelberget under israelisk kontroll.

Kristna pilgrimer besöker främst Jesu gravkyrka och Via Dolorosa, de gator där Jesus tros ha gjort sin Golgata-vandring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!