Oro vid massiv propalestinsk marsch i London

En enorm propalestinsk protestmarsch gick genom Londons gator på lördagen. Kravet var ett omedelbart eldupphör i Gaza. Flera motdemonstranter, som tillhörde extrema högergrupper, greps av polis efter sammandrabbningar. Även i Paris och i Bryssel genomfördes stödmanifestationer för palestinier.

Manifestation till stöd för palestinierna hölls i London på lördagen.

Manifestation till stöd för palestinierna hölls i London på lördagen.

Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Mellanöstern2023-11-11 16:34

Omkring 300 000 människor deltog i London-manifestationen som gick under parollen "Nationell marsch för Palestina". Fanor i de palestinska färgerna svart, vitt, rött och grönt vajade tillsammans med plakat med kraven "Befria Palestina" och "Stoppa bombningarna av Gaza".

Den brittiska huvudstaden har sett återkommande demonstrationer veckorna efter det att terrorstämplade Hamas angrep och dödade omkring 1 200 civila israeler i oväntade och mycket brutala attacker.

Omkring 240 personer togs samtidigt som gisslan av den islamistiska extremistgruppen.

Över 2 000 poliser

Israels påföljande militära svar har krävt över 11 000 dödsoffer enligt Hamas uppgifter i Gaza. Den fortsatta israeliska offensiven på Gazaremsan samlar omfattande propalestinska protester i flera huvudstäder.

Polis i Londonregionen kraftsamlade inför lördagens marsch. Över 2 000 poliser hade kallats in, flera av dem från Storlondon, för att motverka att marschen och motdemonstrationer urartade.

Ett 80-tal personer hade på lördagseftermiddagen gripits, många av dem motdemonstranter från extrema högergrupper som bar på engelska flaggor i rött och vitt och som enligt bedömare sökte provocera fram bråk.

På stilleståndsdagen

Men lördagens propalestinska manifestation väckte också allmän diskussion då den genomfördes på stilleståndsdagen till minne av freden efter första världskriget. Dagen och helgen är också då britterna hedrar de soldater som stupat i strid.

Propalestinska protester genomfördes också i Belgiens huvudstad Bryssel. Enligt polis samlades omkring 20 000 människor i en marsch.

Även i Paris hölls stödmanifestationer för palestinierna på lördagen, med krav på omedelbar vapenvila mellan Israel och Hamas i Gaza.

Bakom protesterna stod vänstergrupper i Frankrike. Flera tusen demonstranter deltog i manifestationen som genomfördes dagen innan en omfattande protest mot antisemitism planerades i Paris.

Grupper av motdemonstranter, många med engelska och brittiska flaggan, sökte konfrontation med den propalestinska marschen i London.
Grupper av motdemonstranter, många med engelska och brittiska flaggan, sökte konfrontation med den propalestinska marschen i London.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!