Palestina fryser säkerhetssamarbete med Israel

Minst nio palestinier uppges ha dödats i samband med en israelisk militärinsats på Västbanken. Efter insatsen bryter de palestinska myndigheterna säkerhetssamarbetet med Israel. I skenet av eskalerande oroligheter reser USA:s utrikesminister Antony Blinken till regionen.

Våldsamheter i Jenin på Västbanken har krävt flera liv. På bilden drabbar palestinier samman med israelisk militär.

Våldsamheter i Jenin på Västbanken har krävt flera liv. På bilden drabbar palestinier samman med israelisk militär.

Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

Mellanöstern2023-01-26 09:03

De flesta av offren sköts till döds av israelisk militär i Jenin på norra Västbanken, uppger det palestinska hälsodepartementet. Dödssiffran innebär att torsdagen utgör den dödligaste dagen på åratal i det ockuperade området.

Våldsamheterna ska ha startat när israeliska soldater tog sig in i ett palestinskt flyktingläger i Jenin på torsdagsmorgonen. Bland dödsoffren finns en 60-årig kvinna, enligt palestinska myndigheter som uppger att ytterligare ett tiotal personer har skadats.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har utlyst tre dagars landssorg, skriver den palestinska nyhetsbyrån Wafa.

Bryter samarbete

Som svar på militärens insats meddelar de palestinska myndigheterna att man avbryter sitt samarbete med Israel om säkerheten på Västbanken.

"Säkerhetssamarbetet med den israeliska ockupationsregeringen existerar från och med nu inte längre", heter det i ett uttalande från Mahmoud Abbas kansli.

Den palestinska myndighetens (PA) säkerhetsstyrkor har länge samarbetat med Israel i sitt arbete för att upprätthålla ordningen i de områden som PA kontrollerar på den av Israel ockuperade Västbanken. PA har också haft underrättelsesamarbete med amerikanska underrättelseorganisationen CIA. Det är inte första gången PA avbryter samarbetet, senast hände det 2020.

USA beklagar beslutet, säger Barbara Leaf, ansvarig för Mellanöstern på amerikanska UD.

– Självklart anser vi inte att det är rätt väg att gå just nu. I stället för att dra ner på säkerhetssamarbetet anser vi att det är viktigt att alla parter behåller och, om något, ökar sitt samarbete", säger hon till AFP.

Stoppa våldscykel

Våldsamheterna och utvecklingen i regionen är anledningar för USA:s utrikesminister Antony Blinken att resa till Israel, Egypten och till Västbanken.

Blinken ska träffa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och den palestinske ledaren Abbas. Enligt USA:s utrikesdepartement kommer Blinken med budskap om "akut nödvändighet att parterna minskar spänningarna för att få ett slut på cykeln av våld som krävt för många oskyldigas liv".

Israels armé hävdar att man under morgonen genomfört en insats för att gripa militanta islamister och stoppa en terrorattack i Jenin, enligt The Jerusalem Post, och att soldaterna ifråga avfyrade sina vapen först när de blev attackerade.

Armén har förberetts för upptrappade våldsamheter i staden, skriver tidningen. Inga israeliska soldater rapporteras ha kommit till skada.

Värsta året sedan 2004

Den senaste tiden har varit ovanligt våldsam på ockuperade Västbanken. Under onsdagen sköts en 20-årig palestinier från flyktinglägret i Jenin till döds efter att enligt israeliska medier ha knivhuggit en israelisk soldat. Även en 17-årig palestinier dödades under gårdagen efter att ha riktat ett låtsasvapen mot israeliska poliser, skriver tidningen Haaretz.

På torsdagen dödades ytterligare en palestinier, norr om Jerusalem, en tonåring som deltog i en protest mot insatsen i Jenin.

Våldsamheterna sker i ljuset av tillträdet av Israels högerorienterade regering. Ytterhögerkoalitionen, med markerat religiös och ultranationalistisk styrning, utlovar hårdare tag mot palestinierna och att utöka de olagliga bosättningarna på Västbanken.

Sedan starten av 2023 har över 20 palestinier dödats av israelisk militär på Västbanken. Under fjolåret dödades närmare 150 palestinier av israeliska styrkor, rapporterar Haaretz, vilket gör 2022 till det dödligaste året i området sedan 2004. FN:s humanitära organ OCHA:s siffra är högre: 183 dödade palestinier på Västbanken och ockuperade östra Jerusalem under 2022, bland dem 39 minderåriga.

Våldsamheter i Jenin den 26 januari.
Våldsamheter i Jenin den 26 januari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!