Palestinsk landssorg efter anfall mot sjukhus

Flera hundra personer uppges ha dödats i ett flyganfall mot Gaza, som träffade ett sjukhus, uppger hälsomyndigheterna i Gaza enligt AP. Omvärlden fördömer och sörjer händelsen, som Israel förnekar inblandning i.

Räddningsmanskap söker överlevande i Gaza efter en israelisk flygräd på tisdagen.

Räddningsmanskap söker överlevande i Gaza efter en israelisk flygräd på tisdagen.

Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Mellanöstern2023-10-17 07:08

Uppgifterna om att sjukhuset al-Ahli träffats i en attack kommer efter en dag av beskjutningar från båda håll. Bilder från sjukhuset visar kraftiga bränder och stora mängder glassplitter, skriver nyhetsbyrån AP.

Palestiniernas ledare Mahmud Abbas uppger att han utlyst tre dagars landssorg efter vad han kallar "sjukhusmassakern".

Den israeliska militären (IDF) säger sig vara oskyldig och uppger att Hamas avfyrade flera raketer nära sjukhuset och att en av dem hamnade fel.

Fördömanden av händelsen har kommit från flera håll, bland andra Världshälsoorganisationen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel, som kräver att civil infrastruktur i Gaza skyddas.

Händelsen inträffade dagen innan USA:s president Joe Biden är tänkt att träffa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Israel.

Diplomatiska försök har inte lyckats förbättra situationen för invånarna i Gaza, där många sjukhus har blivit tillflyktsorter för människor som flytt sina hem eller fått dem förstörda den senaste veckan.

Utländska besök

Utöver Bidens besök har Tysklands förbundskansler Olaf Scholz varit i Israel under tisdagen och enligt Sky News ska även Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak besöka Netanyahu på torsdag.

Ett möte som inte er ut att bli av är det mellan Biden och palestiniernas ledare Mahmud Abbas på Västbanken. Abbas uppges av flera medier ha ställt in det planerade mötet.

USA:s utrikesminister Antony Blinken träffade Abbas på Västbanken inför den amerikanske presidentens ankomst till Israel.

Över en miljon människor har fördrivits från sina hem. Alla civila har uppmanats att evakuera områdets norra del och söka sig söderut av israeliska myndigheter inför en möjlig israelisk markoffensiv.

Köer mot Egypten

Palestinier i södra Gaza sade på tisdagseftermiddagen att israeliska flygräder genomfördes mot flera mål. Israel hävdade att man avbrutit och stoppat ett omfattande antal flygattacker under eftermiddagen, och att varje attack godkänts från högsta ort.

Sex personer som sökt skydd i en skola i ett flyktingläger i mellersta Gaza dödades i en israelisk flygräd, uppgav FN-organet för palestinska flyktingar, UNRWA. Attacken ska ha genomförts mot flyktinglägret al-Maghazi.

Under tisdagen fortsatte lastbilar att köa på den egyptiska sidan av gränsen med leveranser av medicin, bränsle och förnödenheter. Men gränsövergången var fortsatt stängd trots intensiva diplomatiska försök att öppna den.

Israeler evakuerade

Terrorstämplade Hamas väpnade gren sade att en ledande befälhavare för de militanta grupperna hade dödats i en israelisk attack mot ett flyktingläger. Palestiniernas hälsomyndighet sade att dödstalet stigit till över 3 000 människor och att över 12 000 var skadade.

Även inom Israel har mängder av människor drivits på flykt. Omkring en halv miljon av landets invånare har lämnat sina hem och evakuerats till mer säkra områden, enligt den israeliska militären.

Det handlar om samtliga orter som ligger nära gränsen till Gazaremsan och ytterligare ett 20-tal orter vid den norra gränsen mot Libanon, enligt militärens talesperson Jonathan Conricus.

Närmare 350 personer vårdas fortfarande vårdas på sjukhus efter Hamas omfattande angrepp. Hittills har över 1 400 bekräftats döda i Hamas attacker den 7 oktober.

En raket avfyras från Gazaremsan mot Israel på måndagen, sedd från södra Israel.
En raket avfyras från Gazaremsan mot Israel på måndagen, sedd från södra Israel.
Bakgrund: Terrorattacker och krig

Lördagen den 7 oktober gick den palestinska islamistgruppen Hamas överraskande till anfall mot Israel. Omkring 2 500 väpnade Hamas-milismän bröt sig på koordinerat vis igenom gränsen mellan Gazaremsan och Israel. Tusentals raketer avfyrades mot israeliskt territorium.

Fler än 1 400 människor, varav den absoluta merparten oväpnade civila, sköts, höggs och brändes till döds. Massakrer utfördes i kibbutzer och på en musikfestival som arrangerades i närheten av gränsen.

Närmare 200 personer, bland dem barn, har tagits som gisslan och förts till Gaza av Hamas.

Dagen efter den dödligaste attacken mot Israel i landets historia förklarade den israeliska regeringen formellt krig mot Hamas. I omfattande och ihållande bombningar har hela områden på Gazaremsan lagts i ruiner. Israel har svurit att tillintetgöra terrorstämplade Hamas.

Allra minst 2 750 människor rapporteras ha blivit dödade, även där den absoluta merparten civila, i de israeliska anfallen.


Fakta: Hamas och Gaza

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.

Det beräknas bo omkring två miljoner människor på Gazaremsan.

Området var del av Ottomanska riket i flera hundra år, senare under brittisk kontroll (1918–48) och efter det löd det i praktiken under Egypten. Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

Enligt Osloavtalet från 1993 ska Israel tillåta Palestinska myndigheten visst självstyre på Gazaremsan.

2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över det sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med al-Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsätter att styra på den av Israel ockuperade Västbanken.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!