Parterna "redo" för långt Mellanösternkrig

Både Israel och Hamas säger sig vara förberedda på ett långt krig. Den palestinska islamiströrelsen säger sig ha mycket manskap att tillgå.

Israeliska soldater på den israeliska sidan av gränsen till Gaza på måndagen. Arkivbild.

Israeliska soldater på den israeliska sidan av gränsen till Gaza på måndagen. Arkivbild.

Foto: Oren Ziv/AP/TT

Mellanöstern2023-10-10 11:56

– Vi har förberett oss väl för detta krig och för att kunna hantera alla scenarier, även ett scenario med ett långt krig, säger Ali Barakeh, högt uppsatt ledare inom Hamas som lever i exil i Libanon, i en intervju med AP.

Han uppger att omkring 2 000 Hamas-stridande har deltagit sedan i lördags och att gruppens väpnade styrkor i Gaza samlat uppgår i omkring 40 000 man.

"Har bara börjat"

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har varslat om ett "långt och svårt" krig. Israel svarar med omfattande flyganfall mot Gazaremsan och har kallat in 360 000 reservister.

– Vi har bara börjat slå till mot Hamas, sade Netanyahu i ett tv-sänt framträdande på måndagskvällen.

– Det vi kommer att göra mot våra fiender under de kommande dagarna kommer att genljuda bland dem i generationer framöver.

Många bedömare tror att en israelisk markoffensiv mot Gaza är nära förestående, vilket inte har skett sedan 2014. Civila människor i det palestinska området har uppmanats av israeliska företrädare att försöka ta sig därifrån.

Överraskande framgång?

Endast ett fåtal militära befälhavare inom Hamas kände till planerna på lördagens anfall på förhand, enligt Ali Barakeh. Enligt honom har islamisternas traditionella allierade Iran och Hizbollah inte varit aktivt inblandade, även om han gör gällande att de är redo att hjälpa till om det inleds ett "förintelsekrig" mot Gaza.

Barakeh vill understryka att Hamas har tillverkat egna raketer och hållit egen militär utbildning sedan 2014. Hamas förvånades också av hur framgångsrikt överraskningsanfallet var, enligt ledaren.

– Vi överraskades av den stora kollapsen. Vi planerade för vissa framsteg och för att ta fångar att ha för utbyten. Armén (den israeliska) var en papperstiger, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!