Qatar: Små hinder kvar för avtal om gisslan

Israel, Hamas och USA är nära en överenskommelse om en stridspaus i Gaza. Det uppger The Washington Post med hänvisning till källor i förhandlingarna. Enligt medlaren Qatar återstår mindre knutar för att nå ett avtal som skulle innebära att gisslantagna israeler släpps.

Källor uppger för Washington Post att Israel, Hamas och USA är nära en överenskommelse om en stridspaus i kriget i Gaza. Arkivbild.

Källor uppger för Washington Post att Israel, Hamas och USA är nära en överenskommelse om en stridspaus i kriget i Gaza. Arkivbild.

Foto: Adel Hana/AP/TT

Mellanöstern2023-11-19 03:07

Blir överenskommelsen verklighet ska tiotals kvinnor och barn som hålls gisslan av terrorstämplade Hamas friges i utbyte mot pausen i striderna i Gaza.

I överenskommelsen, som enligt The Washington Post är detaljerad, ska parterna frysa sina stridsoperationer i minst fem dagar samtidigt som inledningsvis 50 personer eller fler ur gisslan friges i mindre grupper var 24:e timme.

Ökat bistånd

Avsikten är också att stridspausen ska möjliggöra en avsevärd ökning av mängden humanitärt bistånd, inklusive bränsle, som tillåts att komma in i Gaza från Egypten.

Överenskommelsen ska ha förhandlats fram under flera veckors samtal i Doha i Qatar.

– Utmaningarna som återstår i förhandlingarna är mycket små jämfört med de större utmaningarna, de är mer logistiska, mer praktiska, säger Qatars premiärminister Mohammed bin Abd al-Rahman Al Thani på en gemensam pressträff med EU:s utrikeschef Josep Borrell på söndagen.

Al Thani ger dock inga fler detaljer eller någon tidsplan. Men han säger att förhandlingarna har gått upp och ner de senaste veckorna.

– Jag tror att jag är mer övertygad nu om att vi är tillräckligt nära för att nå ett avtal som innebär att människor kan återvända hem i säkerhet, säger han.

"Vi har inte nått en överenskommelse än, men vi fortsätter att jobba hårt för att göra det", skrev Adrienne Watson, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, i en kommentar på X under natten till söndagen.

Netanyahu tillbakavisar

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att det inte finns något avtal kring gisslan. Att Israel skulle överväga en överenskommelse i utbyte mot att minst 50 ur gisslan släpps fria kallar han falska uppgifter, enligt tv-kanalen CNN.

När regeringen har något att säga så kommer det att rapporteras av myndigheterna, framhåller Netanyahu.

Ministrar från arabiska och muslimska länder kommer att besöka Kina under måndagen, enligt Saudiarabiens utrikesminister Faisal bin Farhan som på X beskriver det som första stoppet på en turné som syftar till att få ett slut på kriget i Gaza.

Hjälpbehovet är enormt i Gaza, efter Israels bombräder. Bilden är tagen i Khan Younis i södra Gaza.
Hjälpbehovet är enormt i Gaza, efter Israels bombräder. Bilden är tagen i Khan Younis i södra Gaza.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!