Så ska gisslan klara sig i krisen: "Utmana inte"

En gisslansituation kan bryta ned en människa. Men det finns strategier för att mentalt klara av tiden i fångenskap, säger gisslanexperten Stefan Mellström. –Det gäller att tänka långsiktigt, stålsätta sig och aldrig ge upp hoppet.

Anhöriga har kunnat identifierat vissa människor som tagits till fånga av Hamas, då genom filmklipp.

Anhöriga har kunnat identifierat vissa människor som tagits till fånga av Hamas, då genom filmklipp.

Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Mellanöstern2023-10-22 10:52

Omkring 200 personer hålls fortfarande som gisslan av Hamas i Gaza, däribland små barn och äldre runt 80 år. Hittills har endast två släppts.

Stefan Mellström, senior säkerhetskonsult på företaget 2secure, har tidigare arbetat med gisslanfrågor inom den svenska polisen och utbildat personer som vistas i så kallade högriskländer.

Han understryker att han inte har någon insyn i hur gisslan behandlas i Gaza och att en rad faktorer påverkar hur dräglig situationen är. Men några generella slutsatser går att dra om vad man ska och inte ska göra i en gisslansituation. Mycket är mentalt.

– Det är ett trauma i traumat. Man vet inte hur länge man kommer att sitta där, man kommer att vara rädd, och i det här fallet finns det såklart en rädsla att förvaras på platser som kan utsättas för luftangrepp. Det är väl inte helt uteslutet att gisslan används som mänskliga sköldar, och det i sig är ångestframkallande.

Det är inte heller osannolikt att gisslan flyttas runt vilket i sig skapar en stress varje gång transporterna sker, säger Mellström.

Aldrig ge upp hoppet

Sitter man flera personer tillsammans gäller det att hålla ihop gruppen och inte skapa onödiga konflikter för att få en så mild behandling som möjligt.

– Det handlar om att jobba med sig själv ganska mycket, att ha rätt attityd till situationen och acceptera det som har hänt. Jag måste också ha en bra attityd till de jag sitter tillsammans med, säger han.

Mellström pratar om att som individ i en grupp försvinna och inte sticka ut på något sätt.

– Sedan gäller det att tänka långsiktigt. "Jag vet inte hur länge det här kommer att pågå, jag måste vara beredd på att det kan ta tid innan jag kommer hem igen, men jag ska komma hem". Att du har den här positiva inställningen hela tiden, stålsätta sig och aldrig ge upp hoppet.

Sitter man gisslan länge blir sådant som hygien och motion också avgörande. Men det beror såklart på vad situationen tillåter, understryker han.

TT: Vad ska man inte göra?

– Det är att utmana över huvud taget, att gå in i olika typer av agitationer, att ge sig in i konfliktfrågan Israel-Palestina. Det är ingen idé. Utan försök lyssna lite och vara lite smidig så att det inte blir provokationer, det gynnar en som tagits gisslan. För de har kontroll över en och kan göra lite vad de vill med en.

En strimma av hopp

De mest riskabla momenten i en gisslansituation är vid själva tillfångatagandet eller fritagandet.

Därför finns det stora risker om Israels militär går in med en markoffensiv i Gaza, säger Mellström.

De två amerikanskor som har släppts förhandlades fria med hjälp av Qatar och händelsen ingjuter en strimma av hopp om att fler kan komma att släppas.

– Fick man fram de här två så ja, sannolikheten för att man ska få fram fler, den har säkert ökat. För någon form av dialog är på plats och det är det som behövs, att man pratar med varandra.

Hamas har sagt att icke-israeliska gisslan kan släppas om förhållandena tillåter. Gershon Baskin, som förhandlade med Hamas 2011 om frigivandet av en israelisk soldat, säger samtidigt till NBC att han fruktar att fönstret stängs när Israel går in med marktrupper.

Det primära målet för den israeliska militären är att slå ut Hamas.

– Det smärtar mig något enormt att säga men det kan vara så att gisslan räknas som ytterligare förluster i kriget för Israels överlevnad, säger Gershon Baskin.

17-åriga Natalie och hennes mamma Judith Raanan var de första ur gisslan att släppas.
17-åriga Natalie och hennes mamma Judith Raanan var de första ur gisslan att släppas.
Fakta: Gisslan i Gaza

Den 7 oktober attackerade Hamas Israel och dödade omkring 1 400 personer, majoriteten civila. Människor togs också gisslan till Gaza.

Siffrorna är svårbekräftade och har fluktuerat något men internationella medier rapporterar att omkring 200 personer av olika nationaliteter förts bort.

Vissa har identifierats av anhöriga genom videoklipp.

Människorna kan ha dubbla medborgarskap. De flesta har anmälts saknade.

De kommer från USA, Thailand, Frankrike, Ryssland, Argentina, Storbritannien, Kanada, Österrike, Kina, Filippinerna, Rumänien, Belarus, Bogotá, Brasilien, Italien, Portugal, Spanien, Turkiet, Tyskland, Mexiko, Nederländerna, Paraguay, Sri Lanka, Tanzania.

Internationella medier rapporterar att alltifrån små barn till människor över 80 hålls tillfångatagna.

Svenska UD har inga uppgifter om att svenskar hålls gisslan.

Källa: AFP, CNN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!