Sjukhus i Gaza tömt – patienter går till fots

Patienter, personal och människor på flykt har lämnat Gazas största sjukhus, al-Shifa, till fots. Det finns motstridiga uppgifter om vem som har uppmanat till evakueringen.

Foto från sjukhusområdet, taget av den israeliska militären.

Foto från sjukhusområdet, taget av den israeliska militären.

Foto: Israel Defense Forces/AP/TT

Mellanöstern2023-11-18 08:04

Sjukhuset i Gaza stad har till stor del tömts på människor under lördagen, enligt uppgifter från bland andra den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten och nyhetsbyrån AFP:s reporter på plats. Sjuka och skadade, vissa av dem amputerade, sågs röra sig söderut mot havet medan explosioner hördes i bakgrunden.

– Många patienter har satts i rullstolar eller rullsängar. Familjemedlemmar tvingas bära sina skadade barn eller föräldrar, säger läkaren Mounir al-Barsh till Al Jazeera.

– Det är hemska scener som saknar motstycke.

Oklar evakuering

Israels militär använde högtalare för att beordra människor att lämna sjukhuset på lördagsmorgonen, enligt AFP:s reporter. Sjukhuschefen har också sagt till nyhetsbyrån att han fick ett telefonsamtal från militären där patienter, skadade, personal och andra uppmanades att "till fots gå mot havet".

Men den israeliska militären (IDF) tillbakavisar i ett uttalande att den skulle ha uppmanat till evakuering. I stället understryker IDF att området töms på sjukhuschefens begäran och att militären gått med på att det ska kunna ske på ett säkert sätt.

Det finns få journalister eller oberoende aktörer på plats i Gaza som kan bringa klarhet i uppgifterna.

Tidigt på lördagseftermiddagen uppger sjukhuschefen Mohammed Abu Salmiya för Al Jazeera att al-Shifa nästan är helt öde. Patienter som är för skadade för att flytta har dock lämnats kvar, bland dem flera för tidigt födda bebisar, enligt Gazas hälsomyndighet.

Det är oklart var de som har lämnat sjukhuset ska ta vägen. 25 av Gasas sjukhus är helt ur funktion på grund av bränslebrist och andra problem och resterande elva är endast delvis i bruk, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Många skadade

Sjukhuset al-Shifa, det största i Gaza, har stått i centrum sedan kriget mellan terrorstämplade Hamas och Israel inleddes i början av oktober, då Hamas anföll Israel. Det har tagit emot många sårade efter Israels flygräder mot det Hamaskontrollerade området. Många civila har också sökt sig dit i hopp om att få skydd från bomberna.

I onsdags tog sig israeliska soldater in i sjukhuset och började söka igenom byggnaderna. Israel hävdar att Hamas har en ledningscentral i eller under sjukhuset, att det används för militära syften. Enligt FN-uppskattningar fanns omkring 2 300 personer – såväl patienter som personal och flyende – på anläggningen då.

Sedan dess har Israel upprepade gånger uppmanat sjukhuset att evakuera till södra Gaza.

Kräver bevis

Pressen från omvärlden på att Israel ska presentera bevis för sina påståenden ökar. De bilder och filmer som militären visat upp och hävdar är bevis för en Hamas-ledningscentral på sjukhusområdet har inte verifierats av någon utomstående part. Israel har i flera år hävdat att en sådan central finns där, vilket både Hamas och personal på al-Shifa-sjukhuset förnekar.

Sökandet efter spår efter Hamas går långsamt, enligt Richard Hecht som är talesperson för den israeliska militären.

– Det kommer att ta tid, säger han, enligt nyhetsbyrån AP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!