Sjukhusdirektören vid Al-Shifa gripen

Sjukhusdirektören för al-Shifa-sjukhuset i Gaza har gripits av israeliska styrkor. –Doktor Mohammad Abu Salmiya greps tillsammans med flera andra högt uppsatta läkare, säger Khalid Abu Samra som är avdelningschef på sjukhuset.

Al-Shifa-sjukhuset och det närliggande området sett från luften den 11 november. Arkivbild.

Al-Shifa-sjukhuset och det närliggande området sett från luften den 11 november. Arkivbild.

Foto: Maxar Technologies/AP/TT

Mellanöstern2023-11-23 07:58

Israels militär bekräftade gripandet av Mohammad Abu Salmiya under torsdag eftermiddag och säger att han frihetsberövats för att höras gällande "omfattande" inblandning i Hamas aktiviteter på sjukhuset.

Israel har i flera år hävdat att terrorstämplade Hamas har en ledningscentral under sjukhuset, vilket både Hamas och personal på sjukhuset förnekar.

Gazas hälsominister uppmanade å sin sida internationella aktörer att ingripa och säger att man inte längre skulle samarbeta med världshälsoorganisationen WHO i evakueringar av sjukhus.

Israeliska styrkor har visat upp tunnlar under sjukhuset och omfattande tunnelnätverk i andra delar av Gaza. Den misstänkta ledningscentral som Israel har motiverat sina anfall och räder med har ännu inte förevisats.

Al-Shifa-sjukhuset har varit det största, mest avancerade och bäst utrustade sjukhuset i Gaza. Förra veckan tog sig israeliska soldater in och började söka igenom byggnaderna. WHO har beskrivit sjukhuset som "en dödszon".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!