Sorg och ilska – många uppges döda vid sjukhus

Mängder av människor, enligt uppgift hundratals, dödades i en explosion där ett sjukhus i Gaza sägs ha blivit bombat. Omkringliggande länder och rasande folkmassor håller Israel ansvarigt – men enligt Israel var attacken i själva verket ett palestinskt misstag.

Demonstranter i Beirut på tisdagskvällen.

Demonstranter i Beirut på tisdagskvällen.

Foto: Bilal Hussein/AP/TT

Mellanöstern2023-10-18 02:07

Sjukhuset al-Ahli i staden Gaza var fullpackat med människor som sökt vård eller skydd när en stor explosion skedde där på tisdagskvällen, enligt islamistgruppen Hamas beskrivning av händelseförloppet. Skeendet är svårbelagt och det är svårt att avgöra exakt var explosionen ägde rum.

"Hundratals" människor dödades, enligt den palestinska vårdmyndigheten i Hamasstyrda Gaza. Det har angett ett mindre specifikt dödstal efter att i ett tidigt skede ha räknat till "fler än 500" dödsoffer. Det var en israelisk attack, enligt Hamas.

Uppgifterna om döda är också svåra att verifiera, men vittnen som internationella medier har talat med gör klart att det var många som dödades. Bilder visar rader av liksäckar och mängder av sörjande människor. Döda kroppar och skadade människor fördes också till andra sjukhus i Gaza.

Israel anklagar den väpnade palestinska gruppen Islamiska jihad för att ha orsakat explosionen av misstag. Enligt israelisk utsago sköt gruppen flera raketer från ett område nära sjukhuset varpå en hamnade fel.

Det är rena lögner, invänder både Islamiska jihad och den palestinske FN-ambassadören Riyad Mansur.

"Höll på att operera"

Världshälsoorganisationen (WHO) har preliminära uppgifter om "hundratals dödsfall och skadade".

"Sjukhuset var i drift, med patienter, vårdgivare och internflyktingar som hade sökt skydd där", lyder ett WHO-uttalande.

FN-organet har räknat till fler än 100 attacker mot sjukhus, ambulanser och andra vårdrelaterade platser sedan krigets start.

– Vi höll på att operera inne i sjukhuset. Det skedde en kraftfull explosion och taket föll in i operationssalen, säger Ghassan Abu Sittah, läkare vid Läkare utan gränser, till AFP.

– Sjukhus är inte måltavlor. Blodsutgjutelsen måste få ett slut. Det räcker nu.

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer bombningen och slår fast att det strider mot internationell rätt att anfalla vårdinrättningar, men riktar inte skuld åt något håll.

Länder anklagar Israel

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi pekar rakt mot Israel när han fördömer en attack som krävt "hundratals oskyldiga dödsoffer". Han beskriver det som ett avsiktligt brott.

Även Turkiet och Jordanien anklagar Israel.

USA:s president Joe Biden skulle ha träffat Jordaniens kung Abdullah II, Egyptens president al-Sisi och palestiniernas president på Västbanken, Mahmud Abbas, på torsdagen, men mötet har ställts in. Abbas har utlyst landssorg för palestinierna.

Mötet ställdes in eftersom det "inte skulle kunna stoppa kriget i detta skede", enligt Jordaniens utrikesminister Ayman al-Safadi. Enligt honom kan det planeras in på nytt i ett läge där "beslut att stoppa kriget och stoppa dessa massakrer har fattats".

Båda de regionala stormakterna Saudiarabien och Iran fördömer sjukhusbombningen och pekar på Israel. Afrikanska unionens kommissionsordförande Moussa Faki anklagar Israel för att ha begått ett krigsbrott.

Utropar "vredens dag"

Den Libanonbaserade och Hamasallierade islamistgruppen Hizbollah har uppmanat alla muslimer och araber att gå ut på gator och torg för att manifestera en "vredens dag" efter sjukhusbombningen.

Demonstranter har drabbat samman med libanesiska säkerhetsstyrkor på flera håll, bland annat utanför USA:s ambassad i Awkar i norra Libanon och utanför den franska ambassaden i Beirut.

I Irans huvudstad Teheran samlades hundratals personer utanför bland annat Storbritanniens och Frankrikes ambassader och en folkmassa med flera tusen deltagande samlades på stadens Palestinatorg. Landets islamiska styre har utlyst landssorg även där.

I Jordaniens huvudstad Amman försökte tiotals personer storma Israels ambassad, utan att lyckas med det. I Istanbul i Turkiet samlades tusentals människor för att visa solidaritet med palestinierna.

Åldersfördelningen inom Gazaremsans befolkning, 2023.
Åldersfördelningen inom Gazaremsans befolkning, 2023.
Fakta: Hamas och Gaza

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.

Det beräknas bo omkring två miljoner människor på Gazaremsan.

Området var del av Ottomanska riket i flera hundra år, senare under brittisk kontroll (1918–48) och efter det löd det i praktiken under Egypten. Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

Enligt Osloavtalet från 1993 ska Israel tillåta Palestinska myndigheten visst självstyre på Gazaremsan.

2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över det sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med al-Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsätter att styra på den av Israel ockuperade Västbanken.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!