Spanska ord rör upp känslor i Israel

Israel har på nytt reagerat på spanska uttalanden om kriget i Gaza, och har nu har kallat hem sin ambassadör i Spanien.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez, till vänster, på en presskonferens i Rafah tillsammans med Belgiens premiärminister Alexander de Croo i fredags.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez, till vänster, på en presskonferens i Rafah tillsammans med Belgiens premiärminister Alexander de Croo i fredags.

Foto: AP/TT

Mellanöstern2023-11-30 18:45

Det nya diplomatiska bråket bröt ut när "skandalösa" uttalanden av Spaniens premiärminister Pedro Sánchez nådde den israeliska regeringen.

I en intervju i spanska TVE sade Sánchez på torsdagen att han hade "allvarliga tvivel" på att Israel följer internationella humanitära lagar och att "det vi ser i Gaza är inte acceptabelt".

Det fick först Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att reagera och beordra utrikesminister Eli Cohen att kalla upp Spaniens ambassadör för samtal.

Cohen skrev senare på X, tidigare Twitter: "Israel agerar och kommer att fortsätta att agera enligt internationell lag och vi kommer att fortsätta kriget tills hela gisslan är befriad och tills Hamas har tillintetgjorts". Han lade till att bara terrorstämplade Hamas är ansvarigt för situationen i Gaza.

Bråket kommer efter förra veckans uttalanden av Sánchez och Belgiens premiärminister Alexander de Croo, när de besökte gränsövergången i Rafah. Sánchez sade då sade att de "urskillningslösa dödandet av oskyldiga civila" i det palestinska territoriet är "fullständigt oacceptabelt" och krävde de en permanent vapenvila.

Då kallade Cohen upp ländernas ambassadörer för en "skarp tillrättavisning" och Netanyahu fördömde "starkt" uttalandena.

Sedan tidigare har Israel även kallat hem sina ambassadörer i Turkiet och Sydafrika efter uttalanden om kriget av ländernas ledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!