Spänt läge vid gränsen mot Libanon

Medan spänningen stiger vid Gaza ökar även indikationerna på att konflikten håller på att sprida sig vid gränsen mellan Israel och Libanon.

Rök från en israelisk arméutpost vid gränsen mot Libanon på söndagen.

Rök från en israelisk arméutpost vid gränsen mot Libanon på söndagen.

Foto: Hussein Malla/AP/TT

Mellanöstern2023-10-15 21:08

Under söndagen har beskjutningen över gränsen fortsatt och den israeliska militären (IDF) uppger att man svarat på beskjutning från den Iranstödda shiamilisen Hizbollah i Libanon. IDF har även spärrat av delar av närområdet till gränsen.

FN:s fredsbevarande insats i Libanon, Unifil, uppger att dess högkvarter har träffats i granatbeskjutning, det är dock oklart varifrån granatbeskjutningen kom. Ingen skadades i beskjutningen, men Unifil skriver: "Vi påminner alla inblandade parter att attacker mot civila och FN-personal är brott mot internationell lag."

Hizbollah har uppgett att man kommer att trappa upp sin krigföring om Israel går in i Gaza i en stor markoffensiv, medan Israels försvarsminister Yoav Gallant säger att landet "inte har något intresse av ett krig i norr".

– Om Hizbollah väljer krig kommer de att betala ett mycket högt pris. Men om de kan behärska sig kommer vi att respektera situationen och låta saker vara som de är, trots att de är i ett skede där de beskjuter oss, säger han.

Unders söndagen har minst en person dödats i beskjutningarna, totalt för den senaste veckan är dödssiffran minst elva personer, varav de flesta ska vara medlemmar i Hizbollah. I siffran ingår även den fotograf från nyhetsbyrån Reuters som dödades vid en israelisk attack riktad mot södra Libanon i fredags.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!