Strider mot "spöken" i stad under marken

Israel vill utrota Hamas – men den terrorstämplade islamiströrelsen har rotat sig långt under marken. I tunnlar som sträcker sig tiotals mil under lilla Gazaremsan kan milismän gömma sig och dyka upp ur hål lite var som helst.

En palestinier vilar inuti en tunnel i gränsstaden Rafah, intill Egypten. Tunneln användes för smuggling. Arkivbild från 2013.

En palestinier vilar inuti en tunnel i gränsstaden Rafah, intill Egypten. Tunneln användes för smuggling. Arkivbild från 2013.

Foto: Hatem Moussa/AP/TT

Mellanöstern2023-11-09 05:00

Tunnlarna sträcker sig som ett "spindelnät" under Gazaremsan, berättade 85-åriga Yocheved Lifshitz när hon släpptes ur Hamas fångenskap i mitten av oktober.

– Där gick vi i flera kilometer under jorden på fuktig mark, sade hon, enligt internationella medier.

Hon var en av de fler än 200 personer som togs av gisslan vid Hamas attacker mot Israel den 7 oktober. När de fördes bort fördes de till tunnlar där de tvingades gå flera kilometer för att sedan placeras i separata utrymmen, utifrån vad Lifshitz har berättat.

Någonstans i det enorma tunnelsystemet antas resten av gisslan sitta kvar.

Långt, djupt, utrustat

Avlånga Gazaremsan är lite drygt fyra mil lång på längden och större delen av remsan är smalare än en mil. Där bor fler än två miljoner människor.

Det underjordiska nätverket tros vara flera hundra kilometer långt, allt som allt. För ett par år sedan hävdade Hamas-ledningen att de hade lyckats bygga 500 kilometer tunnel under Gaza. Efter omfattande bombanfall sade Israel senare att omkring 300 kilometer av systemet fanns kvar.

Israeliska soldater har sedan länge informellt benämnt Hamas tunnlar som "Gaza metro" eller "nedre Gaza". Enligt olika bedömningar sträcker sig tunnlarna åtminstone 40 meter ned i den sandiga jorden, möjligen upp emot 75.

I det labyrintlika systemet finns strömförsörjning, ventilation, raketramper, mindre tågrälsar, logementen och vägar till hemliga uppgångar, förmodligen på bägge sidor av gränsen.

Dyker upp, dyker ned

När Israel går till anfall i Gazas stadsmiljö finns det ingen "perfekt" lösning för att komma åt tunnlarna, skriver John Spencer, som leder forskningen i urban krigföring vid den amerikanska militärens elitskola West Point, i en analys.

Det underjordiska systemet är som en "stad under staden" där Hamas redan lär ha förskansat sig, skriver amerikanen. Han ser det som Hamas viktigaste verktyg i gerillakrigföringen då milismän kan "gå under jord, dyka upp, slå till, och snabbt dyka ned i en tunnel igen".

Israel har lagt enorma summor pengar på bygget av en mur som sträcker sig långt ned i marken samt på sensorer som ska upptäcka grävarbete. Soldater har tränats för att utforska och förstöra tunnlar med hundar och särskild utrustning.

I tillägg till konventionella bomber har man använt sådana som borrar sig ned i marken, andra som utlöser en massa och täpper igen öppningar och vissa som sprider färgad rök i tunnlarna.

"Men den tuffa sanningen är att djupet och omfattningen av Hamas tunnlar i Gaza kommer att överstiga Israels specialförmågor", skriver John Spencer.

"Kan inte se dem"

Under kriget 2014 dödades minst elva israeliska soldater av Hamas-medlemmar som tagit sig in i Israel genom tunnlar. Andra har blivit övermannade och insläpade i mörkret.

Den tidigare soldaten Ariel Bernstein stred i kriget 2014, bland annat nere i tunnelsystemet. Han berättar hur lätt det var att tappa bort sig och hamna i bakhåll.

– Det var som att bekämpa spöken. Man kan inte se dem, säger han till AP.

Under de senaste veckorna har tusentals civila dödats i israeliska flyganfall. Israel hävdar att anfallen har riktats mot militära mål som finns under den civila bebyggelsen. Hamas hävdar att omkring 50 personer i gisslan också har blivit dödade, vilket inte går att verifiera i nuläget.

Bakgrund: Använts i årtionden

Tunnlar grävdes från Gazaremsan redan under det tidiga 1980-talet. Israel och Egyptens fredsavtal från 1979 innebar att staden Rafah delades itu av en ny gräns. Tunnlarna användes då av smugglare och splittrade familjer.

Tunnlar har använts i militärt syfte vid flera tillfällen. Det skedde vid den första intifadan, palestinska upproret, år 1987. År 2001 använde islamiströrelsen Hamas en tunnel för att spränga en bomb under en gränspostering på israelisk mark. 2006 gick Hamas-milismän genom en tunnel till Israel och kidnappade soldaten Gilad Shahit, som senare blev föremål för en utväxling med 1 000 palestinska fångar i Israel.

Grävandet av tunnlar trappades upp från år 2005, då Israels militär lämnade Gaza. Israel och Egypten införde en blockad mot området och när Hamas tog över fortsatte grävandet. Mängder av bristvaror som livsmedel och elektronik smugglades in liksom mycket annat: boskap, byggmaterial, bilkomponenter, vapen.

Tunnlarna ledde till Egypten, där då styrande Muslimska brödraskapet var vänligt inställt till Hamas. Egyptens sittande president Abd al-Fattah al-Sisi har låtit riva tunnlar på den egyptiska sidan.

Tunnlarna som löper norr- och österut till Israel började framför allt att upptäckas i samband med kriget 2014, då omfattningen tog den israeliska militären på sängen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!