Svårt läge i omringade storstaden Khan Yunis

Situationen för invånarna i Khan Yunis i södra Gaza blir allt mer desperat efter att israelisk militär omringat storstaden. Hundratusentals människor har flytt striderna i norra Gaza för att ta skydd i staden efter att Israel uppmanat dem att lämna den norra delen av remsan.

Många palestinska flyktingar försöker fly striderna i Gaza och ta sig till Rafah, nära den egyptiska gränsen.

Många palestinska flyktingar försöker fly striderna i Gaza och ta sig till Rafah, nära den egyptiska gränsen.

Foto: Hatem Ali/AP/TT

Mellanöstern2023-12-06 08:08

Läget i Khan Yunis, som är den näst största staden i Gaza, blir alltmer desperat i takt med att Israel intensifierar sitt bombardemang, säger den palestinska journalisten Ghada till BBC.

– Situationen är hemsk. Det sker flyganfall varje minut och allt skakar. Israel har sagt att det här är en säker plats i dagsläget, men den är inte säker. Folk försöker fly till Rafah, säger hon.

Redan på tisdagsmorgonen tog sig israeliska stridsvagnar, pansarfordon och schaktmaskiner in nära staden, och Israel intensifierade även bombardemanget i och nära staden.

Yaron Finkelman, arméns södra kommandochef, kallar i ett uttalande striderna under tisdagen för "den mest mest intensiva dagen sedan början av markoperationen" i slutet av oktober.

"Vi är inte bara siffror"

400 000 människor bodde i Khan Yunis före kriget mellan Israel och Hamas. Omkring en miljon människor har redan flytt söderut från striderna i norra Gaza.

Enligt Khan Yunis-bon Hassan Al-Qadi, som har flytt till Rafah i södra Gazaremsan, är hela staden ödelagd efter Israels hårda beskjutning.

– Många människor som anländer från norra Gaza befinner sig i ett svårt läge. Många är hemlösa och en del söker efter sina försvunna barn, säger han till AFP.

– Vi är inte bara siffror. Vi är människor.

FN-larm: "Inga trygga platser i Gaza"

Samtidigt larmar FN-organet Ocha om att de allt mer intensiva israeliska flyganfallen i området leder till att det är än svårare än tidigare att få in och fram hjälp till utsatta civila i Gazaremsan. Det skriver Ocha i en uppdatering.

– Det finns inga trygga platser i Gaza, inte sjukhusen, inga tillflyktsorter eller flyktingläger. Ingen går säker. Inte barn. Inte vårdpersonal, inte humanitär personal, säger nödhjälpschefen Martin Griffiths.

FN uppger även att Israels utvidgade luft- och markoffensiv i södra Gaza har fördrivit ytterligare tiotusentals palestinier och förvärrat den redan svåra humanitära situation som rådde i området.

Enligt FN har nu 1,87 miljoner människor, över 80 procent av Gazas befolkning, fördrivits från sina hem sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut.

Israel: Vapen hittade i räd på Västbanken

Israeliska medier rapporterar samtidigt att israelisk militär under natten mot onsdagen genomfört en räd i flyktinglägret Jenin på den ockuperade Västbanken, skriver BBC.

Enligt israeliska militärkällor hittade man under räden två tunnelschakt och tre "laboratorier för bombtillverkning". Man ska även ha gripit 10 "efterlysta palestinier" och beslagtagit vapen och annan utrustning.

Israelisk närvaro enligt Israels militär.
Israelisk närvaro enligt Israels militär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!