Svensk farmor saknar barnbarn efter massakern

Gärningsmännen "sköt mot allt de hittade" i massakern mot festivalen Supernova i öknen nära Gaza. Minst 250 människor dödades och svenska Eva Cheil saknar två barnbarn. –Antingen är de bland de döda från festivalen, eller så är de fångade i Gaza, säger hon till TV4.

En beväpnad palestinsk terrorist på festivalen Supernova vid kibbutzen Re'im nära Gaza. Bilden är från en video på Telegram, distribuerad av AFP.

En beväpnad palestinsk terrorist på festivalen Supernova vid kibbutzen Re'im nära Gaza. Bilden är från en video på Telegram, distribuerad av AFP.

Foto: AFP/TT

Mellanöstern2023-10-09 08:49

Musikfestivalen Supernova hade marknadsförts som en ravefest kallad Universo Paralello, en fest som också skulle fira en judisk skördehögtid utanför kibbutzen Re'im nära Gaza.

Omkring 3 000 unga dansade där under natten till lördagen, omgärdade av böneflaggor vid en jättestaty av en buddha. Men när solens första strålar visade sig stängdes plötsligt el och musik av, enligt vittnesuppgifter till den israeliska nyhetskanalen N12. Sedan började terrorn.

– De var överallt med sina automatvapen, berättar besökaren Gili Yoskovich för brittiska BBC.

– De gick från träd till träd och sköt. Från alla sidor. Jag såg folk dö överallt.

"Mördades på toaletterna"

Ett stort antal skåpbilar dök upp. Ut strömmade gärningsmän som började skjuta deltagare urskillningslöst. Granateld exploderade och sirener ljöd. Festivaldeltagarna flydde i panik, de flesta till fots ut över fälten och in i träddungar. Skotten verkade aldrig ta slut.

– Det var en massaker, jag har aldrig sett något liknande. . . Folk började springa, de mördades på toaletterna, berättar ambulansföraren Yaniv, som kallades till platsen, för israeliska public servicekanalen Kan.

Sjukvårdaren vittnar om minst 200 lik efter vägen och beskjutning från bepansrade fordon. Vissa ska ha dödats med kniv. Attacken pågick i timmar.

Minst 250 personer dödades på plats, enligt den humanitära organisationen Zaka.

Svensk saknar barnbarn

Svenska Eva Cheil som bor i Israel saknar sina två barnbarn i 20-årsåldern, säger hon till TV4 Nyheterna. Senast de hördes av var när de ringde till sina föräldrar vid halv 7 tiden på lördagsmorgonen då raketer börjat skjutas mot festivalen.

– Det finns bara två alternativ nu. Antingen är de bland de döda från festivalen, eller så är de fångade i Gaza. För det finns ingen chans att mina barnbarn, om de lyckats fly, inte hade hört av sig, säger hon till TV4.

Hennes son och svärdotter är förstörda, berättar hon. De hoppas på ett mirakel.

– Det enda vi gör är att sitta och vänta och hoppas att de ska ha överlevt det här. Min svärdotter och min son vägrar ge upp tanken på att de kommer tillbaka.

Togs som gisslan?

Festivalbesökaren Eliav Klein såg raketer avfyras från Gaza kort innan gärningsmännen anlände. Han sällade sig till dem som sprang för sitt liv, rakt ut i terrängen.

– Min kompis tvingades hoppa åtta meter från en klippa för att klara sig från terroristerna, berättar han för den amerikanska tv-kanalen NBC.

En annan vän såg hur gärningsmännen med vapenhot tvingade ner sina offer på knä.

Det finns också uppgifter om att festivalbesökare fördes bort som gisslan. En video cirkulerar där en 25-årig kvinna ber om nåd när hon tillfångatas. Hennes pojkvän hålls av en annan grupp gärningsmän och tvingas bevittna hur hon släpas bort.

Bland deltagarna på Supernova fanns såväl amerikaner som britter, enligt NBC. I nuläget finns det inga uppgifter om svenska besökare.

Tänkte på sina barn

Gili Yoskovich, som lyckades ta sig till en dunge med pomeloträd, berättar att hon tänkte på sin familj när hon tyst ålade sig längre in under grenverket. Hon andades ljudlöst och försökte hindra benen från att skaka när gärningsmännen trampade omkring henne. Fler och fler vapen hämtades ur fordonen.

– Jag tänkte på mina barn, på att min tid inte var inne ännu. Det var inte dags att dö, säger hon.

– Jag låg där i timmar. Till slut hörde jag hebreiska omkring mig. Då vågade jag resa mig, med händerna i luften.

Attacken mot festivalen var en del av islamiströrelsen Hamas krigsangrepp mot Israel på lördagen. Fler än 1 100 personer har dödats i Israel och Gaza.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!