Tre veckor av krig – detta har hänt

För tre veckor sedan gick terrorstämplade gruppen Hamas till våldsam attack på flera platser i Israel. Sedan dess har Israel inlett en fullskalig invasion av Gaza.

Israeliskt bombanfall mot Gaza under krigets första dag.

Israeliskt bombanfall mot Gaza under krigets första dag.

Foto: Adel Hana/AP/TT

Mellanöstern2023-10-28 15:25

VECKA ETT

Vid halv sju-tiden på morgonen, lördagen den 7 oktober, genomför den terrorstämplade gruppen Hamas en överraskningsattack mot Israel. Tusentals raketer avfyras in i Israel från Gaza. Väpnade män bryter sig igenom gränsen och angriper civila i närliggande städer.

Snart tar sig milismän från Hamas också in i kibbutzer och på en musikfestival där de genomför vad som ska komma att beskrivas som massakrer.

Minst 1 400 människor, de flesta civila, dödas i attackerna och över 200 personer tas som gisslan.

Israel svarar genom att inleda ett omfattande flyganfall mot Gaza. Att anfallet tagit Israel på sängen ses som ett stort misslyckande för den israeliska underrättelsetjänsten, som anses vara bland den bästa i världen.

På kvällen meddelar premiärminister Benjamin Netanyahu att Israel kommer att "agera överallt med all vår kraft".

Runt om i världen fördömer ledare terrorattacken mot Israel. USA:s president Joe Biden försäkrar att landets stöd till Israel är "orubbligt". I flera europeiska huvudstäder hissas den israeliska flaggan.

På söndagen förklarar Netanyahu att landet formellt befinner sig i krig. Den israeliska militären (IDF) uppger att fokus ligger på att ta kontroll över hela Gaza och "döda alla terrorister".

All införsel av mat, vatten, bränsle och mediciner till Gaza stoppas.

Under natten till tisdagen attackerar israeliska stridsflyg över 200 mål i Gaza, enligt IDF. Bilder visar att många byggnader, bland annat en moské, har förstörts.

På onsdagen får det enda kraftverket i Gaza slut på bränsle vilket innebär att ingen el, som bland annat sjukhusen är helt beroende av, kan produceras i området.

Samtidigt uppmanar Israels militär IDF alla civila i Gaza city, där drygt en miljon människor bor, att evakuera söderut "för sin egen säkerhet". Uppmaningen kritiseras av FN som varnar för en humanitär katastrof.

Hundratusentals Gazabor flyr mot de södra delarna av enklaven. Men de flesta blir kvar i norra Gaza, utan möjlighet att förflytta sig.

VECKA TVÅ

Runt om i världen hålls stora demonstrationer mot Israels attacker mot Gaza.

Israels militär säger sig vara redo för en fullskalig markoffensiv och tiotusentals israeliska soldater mobiliseras vid gränsen till Gaza.

Allt fler internationella röster kräver en humanitär korridor till Gaza.

Joe Biden avråder Israel från att ockupera Gaza.

På tisdagsmorgonen kommer uppgifter från de Hamasstyrda hälsomyndigheterna om hundratals döda i ett israeliskt flyganfall mot ett sjukhus.

Israel förnekar inblandning och anklagar den väpnade palestinska gruppen Islamiska jihad för att ha orsakat explosionen av misstag. Flera medier, bland annat BBC och nyhetsbyrån AP, bedömer efter detaljerad granskning av bilder och satellitfoton att det mest troliga är att attacken inte kom från israeliskt håll.

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer "tydliga överträdelser" i Gaza och uppmanar till omedelbart eldupphör. Han säger också att det är viktigt att komma ihåg att Hamas attacker inte skedde "i ett vakuum", ett uttalande han får stark kritik för. Israels FN-ambassadör kräver hans avgång.

På torsdagen får ett 20-tal bilar med humanitärt stöd för första gången grönt ljus för att ta sig in i Gaza. "En droppe i havet", enligt FN.

På fredagen släpps de två första personerna ur gisslan – en mor och en dotter med både israeliskt och amerikanskt medborgarskap. Frisläppandet sker efter medling av Qatar.

Israels militär uppger att man avser att ytterligare intensifiera attackerna mot Gazaremsan med start under lördagen.

VECKA TRE

Utöver de storskaliga flyganfallen mot Gazaremsan utför Israel även attacker mot Syrien, Libanon och Västbanken. Nu hotar landet även med att anfalla Iran – om Hizbollah kliver in i kriget.

På söndagen släpps ytterligare 14 lastbilar med stöd in i Gaza.

Hamas väpnade gren meddelar att två äldre kvinnor, som hållits som gisslan av Hamas, släppts av "humanitära skäl".

Två dagar senare hävdar Hamas att ett 50-tal av de gisslantagna har dödats i israeliska attacker. Det är en uppgift som inte har bekräftats av oberoende källor.

Enligt Amnesty International har Israel begått flera krigsbrott i bombningarna av Gaza. EU ansluter sig sig till kören som kräver att humanitär hjälp släpps in i området.

På fredagskvällen trappar Israels militär upp ytterligare efter de senaste nätternas räder in i Gaza och genomför omfattande flygbombningar mot området.

Markanfallen leder till att internet och mobil- och telefonnätet slås ut helt. Områdets 2,3 miljoner invånare står nu utan möjlighet att ta kontakt med omvärlden.

Enligt hälsodepartementet i Gaza har minst 7 700 människor dödats sedan kriget började, de flesta civila och många av dem barn.

Begravning i Tel Aviv för 25-åriga Mapal Adam som dödades av milismän från Hamas i terrorattacken mot en musikfestival. Arkivbild.
Begravning i Tel Aviv för 25-åriga Mapal Adam som dödades av milismän från Hamas i terrorattacken mot en musikfestival. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!