Unik åtgärd från FN-chefen – "ovanligt grepp"

FN:s generalsekreterare António Guterres ber säkerhetsrådet i FN att ta upp frågan om en vapenvila i kriget i Gaza. Det är första gången Guterres åberopar artikel 99 för att upprätthålla säkerheten i världen.

FN:s generalsekreterare António Guterres ber säkerhetsrådet diskutera en vapenvila i Gaza för att undvika en humanitär kollaps i Gaza.

FN:s generalsekreterare António Guterres ber säkerhetsrådet diskutera en vapenvila i Gaza för att undvika en humanitär kollaps i Gaza.

Foto: Joshua A. Bickel/AP/TT

Mellanöstern2023-12-07 05:07

Det finns en allvarlig risk för att det humanitära systemet i Gaza kollapsar, skriver Guterres på X, tidigare Twitter, och fortsätter:

"Jag uppmanar därför säkerhetsrådet att hjälpa till för att undvika en humanitär katastrof och att uppmana till att en humanitär vapenvila kommer till stånd."

Första gången

Vädjan till säkerhetsrådet innebär att Guterres för första gången sedan han blev generalsekreterare åberopar artikel 99 i FN-stadgan. Den säger att generalsekreteraren kan be säkerhetsrådet ta upp en fråga om han bedömer att den har betydelse för möjligheterna att upprätthålla fred och säkerhet i världen.

En talesman för Guterres, Stéphane Dujarric, säger i ett uttalande att generalsekreteraren tar till det ovanliga greppet utifrån den stora förlusten av människoliv i Gaza och Israel under en mycket kort tid.

Dujarric beskrev också användningen av artikel 99 som det mest kraftfulla verktyg som generalsekreteraren kan ta till. Guterres beskriver grunden för sitt beslut i ett brev till säkerhetsrådet, skickat under onsdagen.

Israel kritiserar

Israels FN-ambassadör Gilad Erdan kritiserar Guterres hårt och hävdar att generalsekreteraren nått ett nytt moraliskt lågvattenmärke. Det är ytterligare bevis för Guterres negativa inställning till Israel, enligt honom.

"Generalsekreterarens vädjan om vapenvila är en vädjan om att upprätthålla Hamas terrorregim i Gaza" skriver Erdan på X, tidigare Twitter.

Generalsekreterarens ståndpunkt förlänger bara striderna i Gaza och ingjuter hopp i Hamas terrorister att kriget kan stoppas och att de kan klara sig ur det levande, hävdar Erdan som upprepar sina tidigare krav på att Guterres måste avgå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!