Uppgift: Israel vill översvämma Hamas tunnlar

Israels militär vill fylla terrorstämplade Hamas enorma tunnelsystem under Gazaremsan med vatten från Medelhavet. Det uppger källor inom den amerikanska administrationen för Wall Street Journal.

Israel har planer på att översvämma Hamas enorma tunnelsystem som har grävts under Gazaremsan. Arkivbild.

Israel har planer på att översvämma Hamas enorma tunnelsystem som har grävts under Gazaremsan. Arkivbild.

Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Mellanöstern2023-12-05 19:25

Tusentals kubikmeter havsvatten i timmen kan komma att pumpas in i Hamas enorma tunnelsystem under Gaza via ett avancerat pumpsystem, enligt planerna, skriver WSJ.

Pumpsystemet ska ha installerats i närheten av flyktinglägret al-Shati i norra Gaza i november – och sätts det i funktion skulle tunnlarna kunna översvämmas på några veckor, enligt tidningen.

Att ödelägga det intrikata tunnelsystem som Hamas anlagt under Gazaremsan har länge stått högt på den israeliska arméns prioriteringslista – och systemet är också enormt. Enligt den terrorstämplade organisationen sträcker sig nätet över 500 kilometer under Gaza. Det kan jämföras med Londons tunnelbanesystem, som är 400 kilometer långt.

Fångar finns i tunnlar

Tunnlarna, som började grävas under tidigt 1980-tal då staden Rafah delades itu av en ny gräns, användes i början av smugglare och familjer som splittrats. Nu använder Hamas det enorma tunnelnätet främst som vapenförråd och som transportväg för soldater och varor.

Men i de trånga gångarna, vissa på 40 meters djup, göms även fångar – vilket inte minst flera av de personer som togs som gisslan av Hamas den 7 oktober har kunnat vittna om efter att ha släppts.

Det framgår inte heller huruvida Israel överväger att använda pumparna innan de personer som fortfarande hålls gisslan av Hamas har släppts.

Tvekan från USA

Från amerikanskt håll uppges man dock ställa sig kluven till idén.

Enligt Jon Alterman, vice vd för Washingtonbaserade Center for Strategic and International Studies, riskerar områdets avloppssystem att påverkas av stora mängder inpumpat havsvatten.

– Det är svårt att veta hur det påverkar grundvattenreserven – och stabiliteten i närliggande byggnader, säger han till WSJ.

Den israeliska militären har med jämna mellanrum hävdat att man har förstört delar av Hamas tunnelsystem, som man kallar för "Gazas tunnelbana". Bland annat sade man sig under det elva dagar långa kriget 2021 ha förstört över 90 kilometer av tunnlar, skriver BBC.

Enligt Hamas träffades i stället bara fem procent av tunnlarna, en uppgift som är omöjlig att bekräfta.

Exempel på hur det kan se ut.
Exempel på hur det kan se ut.
Bakgrund: Använts i årtionden

Tunnlar grävdes från Gazaremsan redan under det tidiga 1980-talet. Israels och Egyptens fredsavtal från 1979 innebar att staden Rafah delades itu av en ny gräns. Tunnlarna användes då av smugglare och splittrade familjer.

Tunnlar har använts i militärt syfte vid flera tillfällen. Det skedde vid den första intifadan, palestinska upproret, år 1987. År 2001 använde islamiströrelsen Hamas en tunnel för att spränga en bomb under en gränspostering på israelisk mark. 2006 gick Hamas-milismän genom en tunnel till Israel och kidnappade soldaten Gilad Shahit, som senare blev föremål för en utväxling med 1 000 palestinska fångar i Israel.

Grävandet av tunnlar trappades upp från år 2005, då Israels militär lämnade Gaza. Israel och Egypten införde en blockad mot området och när Hamas tog över fortsatte grävandet. Mängder av bristvaror som livsmedel och elektronik smugglades in liksom mycket annat: boskap, byggmaterial, bilkomponenter, vapen.

Tunnlarna ledde till Egypten, där då styrande Muslimska brödraskapet var vänligt inställt till Hamas. Egyptens sittande president Abd al-Fattah al-Sisi har låtit riva tunnlar på den egyptiska sidan.

Tunnlarna som löper norr- och österut till Israel började framför allt att upptäckas i samband med kriget 2014, då omfattningen tog den israeliska militären på sängen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!