Tusentals kubikmeter havsvatten i timmen kan komma att pumpas in i Hamas enorma tunnelsystem under Gaza via ett avancerat pumpsystem, enligt planerna, skriver WSJ.
Pumpsystemet ska ha installerats i närheten av flyktinglägret al-Shati i norra Gaza i november – och sätts det i funktion skulle tunnlarna kunna översvämmas på några veckor, enligt tidningen.
Att ödelägga det intrikata tunnelsystem som Hamas anlagt under Gazaremsan har länge stått högt på den israeliska arméns prioriteringslista – och systemet är också enormt. Enligt den terrorstämplade organisationen sträcker sig nätet över 500 kilometer under Gaza. Det kan jämföras med Londons tunnelbanesystem, som är 400 kilometer långt.
Fångar finns i tunnlar
Tunnlarna, som började grävas under tidigt 1980-tal då staden Rafah delades itu av en ny gräns, användes i början av smugglare och familjer som splittrats. Nu använder Hamas det enorma tunnelnätet främst som vapenförråd och som transportväg för soldater och varor.
Men i de trånga gångarna, vissa på 40 meters djup, göms även fångar – vilket inte minst flera av de personer som togs som gisslan av Hamas den 7 oktober har kunnat vittna om efter att ha släppts.
Det framgår inte heller huruvida Israel överväger att använda pumparna innan de personer som fortfarande hålls gisslan av Hamas har släppts.
Tvekan från USA
Från amerikanskt håll uppges man dock ställa sig kluven till idén.
Enligt Jon Alterman, vice vd för Washingtonbaserade Center for Strategic and International Studies, riskerar områdets avloppssystem att påverkas av stora mängder inpumpat havsvatten.
– Det är svårt att veta hur det påverkar grundvattenreserven – och stabiliteten i närliggande byggnader, säger han till WSJ.
Den israeliska militären har med jämna mellanrum hävdat att man har förstört delar av Hamas tunnelsystem, som man kallar för "Gazas tunnelbana". Bland annat sade man sig under det elva dagar långa kriget 2021 ha förstört över 90 kilometer av tunnlar, skriver BBC.
Enligt Hamas träffades i stället bara fem procent av tunnlarna, en uppgift som är omöjlig att bekräfta.