Uppgifter: Gränsövergång till Gaza öppnas inte

Gränsövergången Rafah mellan Egypten och Gaza kan förbli stängd även under fredagen, enligt uppgifter till CNN. Samtidigt växer högen av hjälpleveranser på flygplatsen El-Arish i Egypten, några kilometer längre bort.

Tusentals palestinier har samlats vid gränsövergången Rafah mellan Gaza och Egypten.

Tusentals palestinier har samlats vid gränsövergången Rafah mellan Gaza och Egypten.

Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Mellanöstern2023-10-20 09:02

Mat, mediciner, vattenrenare, hygienprodukter och filtar. På flygplatsen El-Arish på Sinai-halvön i norra Egypten växer högen av leveranser av humanitär hjälp, ämnade för invånarna i Gaza.

Några kilometer bort ligger Rafah – den enda gränsövergången till Gazaremsan som inte kontrolleras av Israel. Men då gränsövergången är stängd når inte hjälpsändningarna Gaza.

Enligt uppgifter till CNN ser det också ut som att Rafah kommer att förbli stängd under fredagen – trots den överenskommelse som på onsdagen nåddes mellan Israel, Egypten och USA om att öppna övergången för ett tjugotal lastbilar.

"Jag skulle inte satsa mina pengar på att lastbilarna släpps igenom under morgondagen", uppgav en insatt källa till CNN på torsdagen – och beskrev läget som "instabilt".

FN uppger att den första leveransen av nödhjälp till Gazaremsan på nästan två veckor troligtvis kan ske inom det närmaste dygnet.

– Vi håller ingående förhandlingar med alla relevanta parter för att säkerställa att en hjälpinsats i Gaza startar så snabbt som möjligt, säger FN:s beredskapschef Martin Griffiths, enligt en talesman i Genève, skriver AFP.

Samtidigt uppger egyptisk säkerhetstjänst att reparationsarbeten pågår för att vägen in till Gaza ska kunna öppnas. Bland annat ska betongblock vid vägen ha forslats bort.

FN: "Rafah livlina"

Utöver leveranserna av nödhjälp som levererats till El-Arish-flygplatsen köar också omkring 150 lastbilar vid Rafah-övergången, enligt ögonvittnen. Enligt hjälporganisationen Röda Halvmånen i norra Sinai handlar det om fler än 200 lastbilar.

De innehåller tusentals ton av förnödenheter till det krigshärjade området, där hjälparbetare larmar om att de nuvarande förråden är på väg att ta slut.

Vid ett besök i Egyptens huvudstad Kairo under torsdagen sade FN-chefen Antonio Guterres att det nu krävs "snabb, obehindrad tillgång till humanitär hjälp" efter allvarliga varningar om effekterna av den israeliska blockaden.

Guterres beskrev även gränsövergången Rafah och El Arish-flygplatsen som "inte bara kritiska – utan snarare vårt enda hopp" och kallade platserna för "livlinor" för folket i Gaza.

"Hjälpsändningar hotas av israeliskt bombardemang"

Enligt Ahmed Ali, chef för egyptiska Röda Halvmånen, tar hjälporganisationen emot två till tre flygplan om dagen, som chartrats av humanitära organisationer eller av stater, med mat, vatten och medicinska förnödenheter ämnade åt de 2,4 miljoner människor som lever i Gaza.

Enligt Mohsen Sarhan, verkställande direktör för hjälporganisationen Egyptian Food Bank, hotas också framtida hjälpleveranser vid Rafah-övergången av det intensiva israeliska bombardemanget i hela Gazaregionen.

"Vi har befunnit oss vid gränsen i åtta dagar och det faller bomber varje minut”, säger han till BBC:s program Newsday.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!