USA: Hamas döljer militärbas under Gazasjukhus

Terrorstämplade Hamas har en kommandocentral och lagrar vapen under al-Shifa-sjukhuset i Gaza, uppger Vita huset. Hamas anklagar USA för att ge klartecken för "en massaker" genom utspelet. Israels försvarsminister hävdar att landets armé kontrollerar stora delar av norra Gazaremsan.

Rök och eld stiger från Gazaremsan sent på måndagen.

Rök och eld stiger från Gazaremsan sent på måndagen.

Foto: Leo Correa/AP/TT

Mellanöstern2023-11-14 05:42

Uppgiften om att den islamistiska extremistgruppen har en kommando- och kontrollcentral under sjukhuset beläggs av Vita huset "efter en rad underrättelsemetoder".

– De (Hamas) har lagrat vapen där och de är beredda på att svara på en israelisk militär insats mot byggnaden, säger John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Kirby understryker samtidigt att underrättelseuppgifterna inte förändrar USA:s uppfattning att Israel måste vara mer återhållsamt i arméns insatser, och att sjukhus och patienter måste skyddas.

– Vi stödjer inte ett anfall mot sjukhuset från luften.

Hamas förnekar

Israel har tidigare hävdat att extremistgruppen har haft militära anläggningar inom sjukhusområdet.

Hamas har i sin tur konsekvent förnekat att man använt sjukhusområdet för militära ändamål, och internationella påtryckningar mot Israel har uppmanat israelisk militär att inte attackera sjukhuset.

Terrorstämplade Hamas säger att Vita husets utspel ger klartecken till Israel att utföra en "brutal massaker" i sjukhuset al-Shifa.

"USA bär direkt ansvar för att möjliggöra Israels folkmordskrig mot Gaza", skriver Hamas i ett uttalande på engelska, där man hävdar att målet är att målet är att förstöra Gazas sjukvårdssystem.

Rapporterna inifrån al-Shifa-sjukhuset, som är Gazas största, berättar om ett katastrofalt läge. Läkare berättar hur de måste gräva massgravar utanför sjukhusbyggnaderna för begrava dem som dött.

Enligt en läkare har omkring 180 personer, bland dem barn, blivit begravda där. Dessa är personer som har avlidit på sjukhusets intensivvårdsavdelning efter att bränslet som drev sjukhuset tog slut.

– Det finns kroppar utspridda i sjukhusanläggningen och det finns inte längre el på bårhusen, säger sjukhuschefen Mohammad Abu Salmiyah.

Intar fler platser

Israels försvarsminister Yoav Gallant sade på en presskonferens sent på tisdagen att Hamas har "förlorat kontrollen" över norra delen av Gazaremsan.

– Faktum är att vi har kontroll över hela insatsområdet i Gazaremsan, i norra delen av remsan och speciellt i staden Gaza, säger Gallant.

Men Gallant ser inget snart slut på kriget:

– Vi talar om långa månader, inte en dag eller två.

Israeliska medier publicerade bilder på hur en grupp israeliska soldater poserade i parlamentsbyggnaden i Gaza stad.

Den israeliska militären bekräftade att den har tagit kontroll över parlamentsbyggnaden, men också områdets regeringsbyggnad, ett polishögkvarter och en plats som beskrivs som ett slags vapenfabrik.

Det framgår inte om övertagandena av just dessa byggnader på något vis var befästa av Hamas styrkor eller om de föregicks av några större strider.

Svårt i södra Gaza

Ytterligare omkring 200 000 människor har flytt de norra delarna av Gaza söderut under de senaste dagarna, enligt FN:s humanitära organ Ocha.

Men israeliskt stridsflyg genomför kontinuerligt bombräder mot mål som uppges tillhöra Hamas, men varifrån många civila dödsoffer rapporteras.

Läkare utan gränser (MSF) har lyckats få 15 utsända att ta sig över gränsen från Egypten för att stödja främst insatser på södra Gazaremsan.

"Människor med fruktansvärda skador och svåra brännsår översvämmar sjukhusen på grund av de pågående bombningarna", skriver MSF.

FN-organet Unrwa beräknar att sammanlagt omkring 580 000 internflyktingar befinner sig i södra delen Av Gaza. Intensiva regnväder på förvärrade läget i de läger där flyende samlats.

Bakgrund: Kriget mellan Israel och Hamas

Lördagen den 7 oktober genomförde den terrorstämplade palestinska islamistgruppen Hamas en samordnad terrorattack mot Israel. Beväpnade milismän bröt sig på koordinerat vis igenom gränsen mellan Gazaremsan och Israel. Tusentals raketer avfyrades mot israeliskt territorium.

Omkring 1 200 människor, varav den absoluta merparten obeväpnade civila, sköts, höggs och brändes till döds. Massakrer utfördes i kibbutzer och på en musikfestival som arrangerades i närheten av gränsen. Dödstalet angavs tidigare vara något högre. Omkring 1 500 Hamas-angripare dödades också, enligt Israel.

Omkring 240 personer, bland dem barn, har tagits som gisslan och förts till Gaza av Hamas. Ett fåtal ur gisslan har släppts.

Dagen efter vad som beskrivits som den dödligaste attacken mot Israel i landets historia förklarade den israeliska regeringen formellt krig mot Hamas. I omfattande och ihållande bombningar har hela områden på Gazaremsan lagts i ruiner. Israel har svurit att tillintetgöra terrorstämplade Hamas.

Enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet i Gaza har fler än 11 000 palestinier dödats sedan krigets inledning. Även där bedöms merparten vara civila. Siffrorna är inte verifierade av någon oberoende part.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!