USA: Hundratals dödade vid sjukhuset

USA:s underrättelsetjänst uppskattar att mellan 100 och 300 personer kan ha dödats i explosionen vid ett sjukhus i Gaza på tisdagen, enligt ett dokument som AFP tagit del av.

Förbipasserande betraktar förödelsen efter explosionen vid al-Ahli-sjukhuset i Gaza som inträffade på tisdagen.

Förbipasserande betraktar förödelsen efter explosionen vid al-Ahli-sjukhuset i Gaza som inträffade på tisdagen.

Foto: Abed Khaled/AP/TT

Mellanöstern2023-10-20 01:29

"Vi uppskattar att antalet dödade troligen är i det lägre spannet av 100-300-spektrat", står det i underrättelsebedömningen som lämnats till den amerikanska kongressen.

Den amerikanska uppskattningen är betydligt lägre än de närmare 500 dödsoffer som hälsomyndigheterna i det Hamasstyrda Gaza uppgav efter explosionen.

I dokumentet från den amerikanska underrättelsetjänsten står det också att USA ser med stort allvar på att civila dödats och "arbetar intensivt för att lösa den humanitära krisen i Gaza".

Enligt terrorstämplade Hamas låg Israel bakom explosionen medan Israel hävdar att en förlupen palestinsk raket orsakade katastrofen.

USA:s underrättelsetjänst uppger i dokument att "Israel troligen inte bombade sjukhuset i Gazaremsan" och USA fortsätter att arbeta för att bekräfta om explosionen berodde på en misslyckad PIJ-raket (palestinska Islamiska jihad).

I dokumentet uppges också att det var "endast lätta strukturella skador på sjukhuset" och det inte var några "synliga skador på sjukhusets huvudbyggnad och inga kratrar efter nedslag".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!