USA-ledda attacker mot Jemens huvudstad

USA och Storbritannien har attackerat den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen, som svar på flera attacker mot civil sjöfart i Röda havet. "Jag kommer inte att tveka att vidta ytterligare åtgärder", säger USA:s president Joe Biden.

En robot avfyras från ett krigsskepp under en USA-ledd militäroperation mot Huthi-rörelsen i Jemen. Bilden kommer från USA:s militärkommando.

En robot avfyras från ett krigsskepp under en USA-ledd militäroperation mot Huthi-rörelsen i Jemen. Bilden kommer från USA:s militärkommando.

Foto: USA:s militärkommando Centcom/Reuters/TT

Mellanöstern2024-01-12 03:04

Robotar från stridsfartyg och stridsplan har attackerat flera platser som används av den Iranstödda islamistiska Huthirörelsen, som kontrollerar huvudstaden Sanaa i det sedan länge krigshärjade Jemen.

USA:s president Biden uppger att "framgångsrika attacker" har genomförts av USA:s militär tillsammans med Storbritannien och flera allierade länder. Senare under fredagen meddelade de inblandade länderna att anfallen utfördes i syfte att trappa ned spänningarna kring Röda havet.

Attackerar fartyg

Anfallen är det första omfattande militära svaret från USA och dess allierade mot Huthirörelsens anläggningar i Jemen, efter återkommande attacker mot den civila sjöfarten som passerar sundet som förbinder Adenbukten och Röda havet på väg till eller från Suezkanalen.

Fler än 50 nationer har berörts av de 27 attacker som hittills har skett mot den internationella kommersiella sjöfarten, enligt Biden.

Förra veckan utfärdade USA, Storbritannien och elva allierade länder en sista varning till rörelsen om att upphöra med attackerna eller möta konsekvenser. Men attackerna fortsatte.

Irans utrikesdepartement fördömer attackerna mot Huthirörelsen i Jemen och kallar dem för en ”godtycklig handling” och ett brott mot internationell rätt.

Nya hot

Flera Huthiledare har efter nattens attacker hotat med att svaret kommer att bli kraftfullt.

"Amerika och Storbritannien kommer att behöva förbereda sig på att betala ett högt pris och svara för alla ödesdigra konsekvenser av denna grova aggression", säger Huthi-administrationens vice utrikesminister Hussein Al-Ezzi i rörelsens medier.

Huthirörelsen har kontrollerat en stor del av Jemen sedan inbördeskrig bröt ut i landet 2014.

USA samlade i december en internationell flottstyrka för att slå vakt om sjöfarten. Men flera av de största rederierna har beslutat att frysa trafiken genom Röda havet och omdirigera rutterna.

Kartan visar området som kontrolleras av Huthirörelsen i västra Jemen.
Kartan visar området som kontrolleras av Huthirörelsen i västra Jemen.
Fakta: Konflikten i Jemen

Republiken Jemen, beläget på Arabiska halvön, bildades då Nord- och Sydjemen slogs ihop 1990. Efter bara några år började konflikten att bubbla.

Strider mellan regeringen och de shiamuslimska huthirebellerna har pågått sedan 2004.

2014 bröt kriget ut och förvärrades sedan 2015, med grannstater som blandades in. Huvudstaden Sanaa kontrolleras av de Iranstödda Huthirebellerna, som bekämpats med bombanfall av en Saudiledd sunniallians på regeringens sida.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!