USA skickar luftvärn och trupp till Mellanöstern

USA skickar luftvärnssystem till Mellanöstern och har gett order till amerikanska trupper att förbereda sig på utplacering. –Vi förbehåller oss rätten att försvara oss själva och vi kommer inte tveka att vidta lämpliga åtgärder, säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin till ABC News.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin. Arkivbild.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin. Arkivbild.

Foto: Nathan Howard/AP/TT

Mellanöstern2023-10-22 05:55

Det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon meddelade sent på lördagskvällen, lokal tid, att USA ökar sin militära beredskap i Mellanöstern genom att skicka luftvärnssystem till flera platser i regionen. Dessutom har amerikanska trupper fått besked om att de snart kan utstationeras dit.

Austin sade i ett uttalande att åtgärderna är ett svar på den senaste tidens "upptrappningar av Iran och dess proxystyrkor i Mellanöstern".

Austin uppgav inte hur många soldater som kan utplaceras i regionen. Men han sade att syftet med den order de fått om att förbereda sig på utplacering är att "öka deras beredskap och förmåga att snabbt agera såsom krävs".

När det gäller luftvärn uppgav försvarsministern att utplacering av robotförsvarssystemet THAAD och även ytterligare luftvärn av typen Patriot inletts med syfte att öka skyddet för amerikanska styrkor i regionen, enligt CNN.

Timmar efter att Pentagons besked uppgav Austin för ABC News att USA kommer att vidta "lämpliga åtgärder" som svar om någon eskalering sker.

– Om någon grupp eller något land vill utvidga denna konflikt och dra fördel av den mycket olyckliga situation som vi ser är vårt råd: gör det inte, sade Austin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!