USA varnar Iran som hotar om eskalerat krig

Irans utrikesminister antyder att kriget i Mellanöstern kan eskalera om Israel går in militärt i Gaza. USA:s nationelle säkerhetsrådgivare sänder en skarp varning till Teheran om inblandning.

Vita husets nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

Vita husets nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

Foto: Susan Walsh/AP/TT

Mellanöstern2023-10-15 16:40

Utspelen från Teheran och Washington DC på söndagen antydde risken för att Israels svar på Hamas terrorattacker i Mellanöstern kan utvecklas till en vidgad kris.

Om Israel invaderar Gazas "försvarslösa invånare" kan ingen garantera att situationen hålls under kontroll eller att konflikten inte sprider sig, varnade Irans utrikesminister Amir Abdollahian i ett uttalande på söndagen.

Vita husets nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan svarade på Teherans antydningar i en intervju med amerikanska CBS.

– Vi kan inte utesluta att Iran väljer att bli direkt inblandade på något vis (i konflikten). Vi måste förbereda oss för varje möjlig utveckling, sade Sullivan.

Han lade till att USA:s president Joe Biden tydligt har varnat regionens olika aktörer och länder att inte utnyttja krisen och eskalera risken för ett utvidgat krig, och att USA har beordrat amerikanska hangarfartyg och stridsflyg till regionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!