Vädjar om stridspaus: "Ber inte om månen"

FN:s humanitära chef Martin Griffiths upprepar uppmaningen om en "humanitär paus" i Israels beskjutning av Gaza. Det behövs för att få fram hjälp till de 2,2 miljoner människor som är fast i den blodiga konflikten. –Det är inte månen vi ber om, sade Griffiths i ett tal till FN:s generalförsamling.

FN:s humanitära chef Martin Griffiths talade till FN:s generalförsamling på fredagen. Arkivbild.

FN:s humanitära chef Martin Griffiths talade till FN:s generalförsamling på fredagen. Arkivbild.

Foto: Martial Trezzini/AP/TT

Mellanöstern2023-11-18 05:30

– Kalla det vad ni vill, men kraven, från en humanitär vinkel, är enkla. Stoppa striderna så att civila kan förflytta sig säkert, sade Martin Griffiths på fredagen till generalförsamlingen.

Han sade att det han ber om är grundläggande åtgärder för att kunna möta väsentliga behov hos den civila befolkningen och stoppa utvecklingen av krisen.

– Det är inte månen vi ber om, sade Griffiths.

FN-chefen sade också att alla personer som hålls gisslan av Hamas i Gaza ska släppas utan villkor.

Martin Griffiths vädjan kom bara dagar efter att FN:s säkerhetsråd, för första gången sedan kriget bröt ut, uppmanat till en "utökad humanitär paus" i Gaza.

– Ge människorna i Gaza lite andrum från de fruktansvärda, fruktansvärda saker de utsatts för de senaste veckorna, vädjade han.

Även FN:s människorättschef Volker Turk uppmanade till eldupphör "på humanitär och människorättslig grund" och till ett slut på striderna.

– Inte bara för att kunna leverera akut matbistånd och kunna ge humanitär hjälp utan också för att kunna göra plats för en väg ut från den här fasan, sade Volker Turk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!