Västbanken går till val – Gaza bojkottar

Det palestinska territoriet Västbanken går under lördagen till den första av två planerade rundor av lokala val. Flera politiska organisationer manar till bojkott, däribland terrorstämplade Hamas som vägrar låta val hållas i Gaza.

Palestinske ledaren Mahmud Abbas har flera gånger ställt in parlamentsval, vilket fått många att mana till bojkott av även lokala val. Bild från i våras.

Palestinske ledaren Mahmud Abbas har flera gånger ställt in parlamentsval, vilket fått många att mana till bojkott av även lokala val. Bild från i våras.

Foto: Alex Brandon/AP/TT

Mellanöstern2021-12-11 07:01

För den Palestinska myndigheten (PA) och det på Västbanken styrande Fatah-partiet, som enligt schema utlyst valet fyra år efter det senaste, innebär valet en möjlighet att vinna tillbaka legitimitet som förlorades i somras, då den palestinske presidenten Mahmud Abbas återigen ställde in parlamentsvalet och presidentvalet som skjutits upp i över tio års tid. Abbas motiverade det omstridda beslutet med att Israel inte garanterat ett öppet röstande i det ockuperade östra Jerusalem.

Även om lokala val hålls vart fjärde år i palestinska territorier kritiseras de ofta, inte minst av rivaliserande organisationen Hamas. Inga lokala val kommer därför att hållas i Gaza, som Hamas kontrollerar, i vad gruppen säger är en bojkott då inga nationella val genomförts på över 15 år. Senaste gången lokala val hölls i Gaza var 2005.

Men även andra politiska grupper och rörelser i Västbanken ifrågasätter lördagens val och manar till bojkott, eftersom den första omgången nästan uteslutande hålls i Fatah-vänliga områden. Kritiker menar att Fatah på så vis försöker se bra ut inför den andra valomgången, som ska äga rum den 26 april i Västbankens större städer, där stödet till Fatah sviktar.

Enligt tankesmedjan Europeiska centret för internationella relationer (ECFR) befarar flera politiska grupper att den andra valomgången ställs in helt och hållet.

Fakta: Palestinska områdena

1920: Det brittiska mandatet. Efter första världskriget får Storbritannien ansvaret för Palestina (nuvarande Israel, Gazaremsan och Västbanken), ett område som tidigare ingått i Osmanska riket.

1947-48: Efter andra världskriget antar FN en kompromissplan. Palestina ska delas i tre delar: en arabisk stat, en judisk stat, och staden Jerusalem. Den judiska sidan säger ja och utropar staten Israel. Omgivande arabländer svarar med att förklara krig.

1993-95: Osloprocessen. Efter hemliga förhandlingar enas israeliska och palestinska företrädare om att upprätta Palestinska myndigheten (PA). Den är tänkt att ha ett begränsat självstyre över Västbanken och Gazaremsan, vilket gör att Israel inte behöver administrera dessa områden som ockupationsmakt.

2000: USA leder nya förhandlingar med målet att upprätta en palestinsk stat sida vid sida med Israel. Men samtalen slutar med att PA-ledaren Yassir Arafat säger nej till Israels och USA:s förslag.

2004-06: Efter den legendariske ledaren Arafats död väljs hans nära förtrogne Mahmud Abbas till ny president. Men det parlamentsval som följer slutar med seger för det militanta Hamas, vilket förargar omvärlden och leder till en palestinsk splittring som varar än i dag.

2009: Abbas mandatperiod löper ut. Sedan dess har många försök gjorts att anordna palestinska parlaments- och presidentval, men parterna har inte kunnat komma överens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!