Israel har uppmanat civila att lämna norra Gaza inför ett möjligt militärt angrepp. Uppmaningen gäller även för patienter på sjukhus.
Världshälsoorganisationen (WHO) varnade på söndagen för att en evakuering av sjukhus kan innebära "en dödsdom för sjuka och skadade".
Akut vattenbrist hotar samtidigt i bland annat FN:s uppsamlingsläger vid sjukhusområden i Gaza.
Under söndagseftermiddagen uppgav Israel att man öppnat kranarna för vattentillförsel till delar av södra Gaza, efter ett samtal mellan premiärminister Benjamin Netanyahu och USA:s president Joe Biden.
Uppgifterna bekräftas av kommunala myndigheter i södra Gaza.
Respiratorer stängs av
Värre är det med bränsle till sjukhusens reservgeneratorer, som väntas ta slut inom två dagar. Gazas enda kraftverk står still då det saknar bränsle efter Israels blockad.
Nassersjukhuset i södra Gaza räknar med att bränslet tar slut redan under måndagen, enligt Mohammed Qandeel, läkare vid intensivvårdsavdelning.
– Hela vårdsystemet kommer att stängas av, säger han om den befarade strömbristen.
Bland dem som riskerar att direkt drabbas vid en sådan situation märks de 35 patienter som vårdas med respirator på sjukhuset och de 60 som får dialys.
WHO: En dödsdom
De 22 sjukhusen i norra Gaza fortsätter att ta emot skadade patienter, trots att Israel har beordrat deras evakuering. Vissa får vård på omgivande gator på grund av brist på sjukhussängar, enligt WHO – som "bestämt fördömer" Israels order om evakuering.
"Att tvinga mer än 2 000 slutenvårdspatienter att omlokalisera till södra Gaza, där sjukvårdsinrättningar redan körs med maximal kapacitet och inte kan absorbera en dramatisk ökning av antalet patienter, kan vara liktydigt med en dödsdom", skriver WHO i ett uttalande.
Kamal Adwan-sjukhuset är ett av dem som beordrats att evakuera. Hussam Abu Safiya, chef för barnsjukvården, säger att sjukhuset vårdar sju nyfödda barn med respirator.
– Vi kan inte evakuera. Det hade inneburit en dödsdom för dem och andra patienter, säger han.