Vittnen: Grovt sexuellt våld under Hamas attack

Vittnen berättar om våldtäkter och grovt sexuellt våld under terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober. USA:s president uppmanar omvärlden att inte titta bort.

Israeliska soldater och andra går omkring bland bilder på människor som dödades eller togs gisslan av Hamas under den blodiga attacken mot Israel den 7 oktober.

Israeliska soldater och andra går omkring bland bilder på människor som dödades eller togs gisslan av Hamas under den blodiga attacken mot Israel den 7 oktober.

Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Mellanöstern2023-12-06 11:24

Sexuellt våld var en del av Hamas attack mot Israel den 7 oktober, enligt en mängd vittnesmål som har samlats in.

Våldtäkter, döda kvinnor som legat på marken utan kläder på underkroppen, en kvinna som fick sitt bröst avskuret, blev våldtagen och skjuten i huvudet, en man som bar runt en naken kvinna på sina axlar. Det är bara en bråkdel av de 1 500 vittnesmål som har samlats in.

"Det blir alltmer uppenbart att våldet mot kvinnor, män och barn också innefattade utbredda sexuella och könsbaserade brott", skriver människorättsorganisationen Läkare för mänskliga rättigheter i Israel (Physicians for human rights Israel) i en rapport.

Tystade offer

Många offer kommer inte att kunna vittna själva eftersom de dödades den dagen. Vittnesmålen kommer bland annat från festivalbesökare, sjukvårdspersonal som kom för att hjälpa efter attacken och andra som i efterhand har undersökt de döda.

Omfattningen av sexuellt våld vid den blodiga attacken är fortfarande svår att fastställa. Sedan tidigare har Israel uppgett att flera fall av våldtäkter och sexuella övergrepp utförda av Hamas den 7 oktober utreds.

Israel förklarade krig mot Hamas, som styr Gazaremsan, efter att den terrorstämplade rörelsen den 7 oktober utfört den värsta attacken i Israels historia. Runt 1 200 människor på den israeliska sidan dödades och ytterligare över 200 togs som gisslan.

"Var i helvete är ni?"

Premiärminister Benjamin Netanyahu efterlyste under en presskonferens på tisdagen reaktioner från omvärlden med anledning av uppgifterna.

– Jag säger till kvinnorättsorganisationerna, till människorättsorganisationerna: Ni har hört talas om våldtäkter av israeliska kvinnor, hemska grymheter, sexuell stympning. Var i helvete är ni? Jag förväntar mig att alla civiliserade ledare, regeringar och nationer tar ställning mot detta illdåd, sade han.

USA:s president Joe Biden fördömer det han kallar "fruktansvärda vittnesmål om ofattbar grymhet", skriver AP.

– Rapporter om kvinnor som våldtagits – upprepade gånger – och deras kroppar som stympats medan de fortfarande lever – om kvinnliga kroppar som skändats, Hamas-terrorister som tillfogar kvinnor och flickor så mycket smärta och lidande som möjligt och sedan mördar dem, sade han vid ett kampanjmöte i Boston.

– Det är fruktansvärt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!