WHO: Gaza nära "mänsklighetens mörkaste stund"

Situationen på Gazaremsan förvärras dag för dag och Världshälsoorganisationen (WHO) beskriver läget som att "mänsklighetens mörkaste stund" nu närmar sig.

Palestinier på flykt i Gazaremsan.

Palestinier på flykt i Gazaremsan.

Foto: Hatem Ali/AP/TT

Mellanöstern2023-12-05 17:57

WHO:s representant för Västbanken och Gaza, Richard Peeperkorn, har under tisdagen deltagit via videolänk från Rafah i södra Gazaremsa i en pressträff i Genève. Han berättade då att antalet människor på flykt från centrala och södra Gaza nu "ökade enormt".

– Situationen blir värre för varje timme. Det pågår intensifierade bombningar runtom, inklusive här i de södra områdena, sade Peeperkorn.

"I permanent chock"

WHO-representanten berättade också att många av människorna som nu befinner sig på flykt är desperata och nästan i "ett permanent tillstånd av chock". Det är i detta sammanhang Peeperkorn beskriver situationen som nära "mänsklighetens mörkaste stund".

– Dessa bombningar och den meningslösa förlusten av människoliv måste upphöra nu, och vi behöver en uthållig vapenvila, fortsatte han.

Även Jan Egeland, internationellt välkänd människorättsprofil som nu är chef för norska flyktinghjälpen, är mycket hård i sin dom över det aktuella läget i Gaza:

"Pulveriseringen av Gaza rankas nu bland de värsta attackerna mot någon civilbefolkning i vår tid. Varje dag ser vi fler döda barn och nya djup av lidande för oskyldiga människor som uthärdar detta helvete", säger Egeland i ett uttalande där norrmannen också konstaterar att "nästan hela befolkningen –1,9 miljoner människor – i Gazaremsan har fördrivits".

Handlar inte om "självförsvar"

Egeland konstaterar att trots att information om de grymheter som begås och de många liv som skördas kan beskådas av hela världen, görs ändå lite för att stoppa dem.

"Länder som stödjer Israel med vapen måste förstå att dessa civila dödsfall kommer att vara en permanent fläck på deras rykte", slår han fast och konstaterar att Israels militära kampanj inte på något sätt beskrivas som "självförsvar".

Egeland och den norska flyktinghjälpen kräver också i uttalandet att alla i den israeliska gisslan "omedelbart och villkorslöst friges".

Fakta: Utvecklingen i Gaza

Terrorstämplade Hamas anföll civila i Israel morgonen lördagen den 7 oktober. Omkring 1 200 personer uppges ha dödats och över 200 personer togs som gisslan.

Israels militär inledde en militär offensiv mot Gaza och den islamistiska extremistgruppen Hamas.

Enligt Hamas vårdmyndigheter har nästan 16 000 personer dödats i de israeliska attackerna.

En vapenpaus inleddes på morgonen fredagen den 24 november och avbröts i gryningen fredagen den 1 december.

Den 2 december kallade Israel hem sin förhandlingsdelegation från Doha i Qatar.

Över 100 personer som tagits som gisslan av Hamas har frigivits. Israel har släppt omkring 240 fängslade palestinier.

Källor: AFP, AP och BBC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!