Yemima i Jerusalem: Jag har kompisar som fattas

Raketerna brukar inte nå ända till Jerusalem, där 17-åriga Yemima Yarden har växt upp. Men i lördags fick invånarna söka skydd gång på gång. –Alla är chockade över att vi var femte minut fick springa in i skyddsrum. Jag är inte van vid det, jag har aldrig gjort det i hela mitt liv, säger hon.

17-åriga Yemima Yarden är uppväxt i Jerusalem med en svensk mamma. De senaste dagarna har hon arbetat med att samla in förnödenheter till soldater och evakuerade efter Hamas attack i lördags.

17-åriga Yemima Yarden är uppväxt i Jerusalem med en svensk mamma. De senaste dagarna har hon arbetat med att samla in förnödenheter till soldater och evakuerade efter Hamas attack i lördags.

Foto: Privat/TT

Mellanöstern2023-10-11 11:41

Skolorna är stängda. Fler än 50 personer får inte samlas i samma byggnad nu eftersom fler än så inte får plats i skyddsrummen. I stället når TT Yemima Yarden i scoutlokalen där hon tillsammans med andra volontärer hjälper till att samla in förnödenheter till soldater och till familjer som tvingats lämna sina hem på grund av terrorstämplade Hamas attack.

– Det enda vi tänker på är alla som är kidnappade, vi har ingen aning om vad som händer med dem. Jag har kompisar som fattas. Folk som jag känner som vi inte har fått tag på. Vi hoppas att de i alla fall är kidnappade och inte mördade. Det är en mardröm, säger Yemima Yarden.

Det flödar av information om vad som händer, samtidigt som läget fortfarande är mycket oklart.

– Vi försöker hålla oss till nyheterna och inte sociala medier, för det finns en massa läskiga videor och sånt som man inte borde kolla på. Vi tittar på nyheterna men problemet är att ingen vet riktigt vad som händer.

"Kläder och leksaker"

Insamlingen där hon hjälper till är inte den enda, utan liknande initiativ har tagits i många delar av landet. Där hon hjälper till kommer människor och donerar saker. En del skickas till soldaterna.

– Eller också går det till familjer som är evakuerade och som bor här i Jerusalem nu för att deras hus är alldeles sönderbombade. De behöver kläder och leksaker till små barn och sånt.

I lördags trodde Yemima att hon skulle bli väckt för att gå till synagogan. I stället blev hon väckt för att de måste springa till skyddsrummet. Dagen efter åkte hennes storebror till armén, han var inkallad.

– Han kom och tog sina saker och åkte. Vi satt i skyddsrum hela dagen och kollade på tv:n om alla som dog och allt som hände. Alla var livrädda. Min lillebror är alldeles superrädd.

Svenska mamma

Yemima är född och uppväxt i Jerusalem med en svensk mamma.

– Detta är mitt land och det är folk som jag känner som strider nu. Om det skulle hända om två år så skulle det vara jag som stred. Vi tänker inte lämna. Vi gör bara det bästa vi kan för att hjälpa dem som verkligen har drabbats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!