Omtvistat val i Mexiko döms ut av kritiker

På söndag röstar mexikanerna om president Andrés Manuel López Obrador ska sitta kvar mandatperioden ut. Presidenten säger att folkomröstningen är ett demokratiskt verktyg. Oppositionen dömer ut valet som onödigt och ett sätt för presidenten att klamra sig fast vid makten.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador tillsammans med sin fru Beatriz Gutiérrez Müller i mars 2022.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador tillsammans med sin fru Beatriz Gutiérrez Müller i mars 2022.

Foto: Marco Ugarte/AP/TT

Mexiko2022-04-08 18:12

Den ovanliga folkomröstningen hålls på initiativ av presidenten själv som för närvarande har ett stöd på runt 60 procent och därmed löper liten risk att förlora makten. Valdeltagandet bland de runt 93 miljoner som är röstberättigade verkar dock bli lågt.

Framför allt lär de som redan stödjer den 68-årige presidenten ta sig till valurnorna på söndag och experter bedömer att sannolikheten för att valdeltagandet blir under 40 procent, vilket inte gör valet juridiskt bindande, är stor.

Oppositionen har uppmanat sina anhängare att bojkotta valet som man anser är en "populistisk övning". Man oroar sig också för att valet i själva verket är ett tilltag för presidenten att, i strid med grundlagen, öppna för att sitta en andra mandatperiod.

Anklagelserna har förnekats av López Obrador som lovat att lämna posten 2024, då hans sex år långa mandatperiod löper ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!