Tolv döda i barskjutning i Mexiko

Minst tolv personer har dödats i en skjutning på en bar i staden Irapuato i centrala Mexiko på lördagen. Ytterligare tre personer har skadats.

Soldater patrullerar gatorna i staden Irapuato som ligger i en av Mexikos mest våldsutsatta delstater. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild.

Soldater patrullerar gatorna i staden Irapuato som ligger i en av Mexikos mest våldsutsatta delstater. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild.

Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Mexiko2022-10-16 08:00

En beväpnad grupp ska ha gått in i baren i delstaten Guanajuato vid 20-tiden på lördagskvällen, lokal tid, och enligt polisen öppnat eld mot besökare och personal.

Ett av dödsoffren hittades utanför baren bredvid en motorcykel, de andra hittades inomhus. Sammanlagt ska minst sex män och sex kvinnor ha dödats i attacken, enligt lokala myndigheter.

Polisen har inlett en jakt på gärningsmännen, men motivet bakom skjutningen är än så länge oklart.

Till följd av en blodig konflikt mellan två rivaliserade karteller – som strider om kontrollen över marknaderna för narkotika och stulet bränsle – är delstaten Guanajuato en av Mexikos mest våldsutsatta.

Dådet utgör Guanajuatos andra masskjutning på mindre än en månad. I september sköts tio personer ihjäl i en biljardhall i kommunen Tarimoro.

I den närliggande delstaten Guerrero sköts 20 personer, inklusive borgmästaren, ihjäl i staden San Miguel Totolapan den 6 oktober.

Enligt myndigheterna har över 2 100 mord skett i regionen mellan januari och augusti. Sedan 2006, då den mexikanska regeringen satte in militären i kampen mot knarkkartellerna, har fler än 340 000 människoliv krävts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!