Vakter utreds för dödlig brand i migrantförvar

Flera vakter och statligt anställda misstänks bära ansvaret för att minst 39 frihetsberövade migranter miste livet i en brand i ett förvar i Mexiko i måndags.

Människor tänder ljus under en vaka för offren som omkom i branden på migrationsförvaret i staden Ciudad Juárez, nära gränsen till Texas, USA.

Människor tänder ljus under en vaka för offren som omkom i branden på migrationsförvaret i staden Ciudad Juárez, nära gränsen till Texas, USA.

Foto: Fernando Llano/AP/TT

Mexiko2023-03-30 03:10

– Ingen av de offentliga tjänstemännen eller den privata säkerhetspersonalen vidtog några åtgärder för att öppna dörren för migranterna som var där inne, säger åklagaren Sara Irene Herrerías vid en pressträff.

Katastrofen inträffade sent på måndagen, lokal tid, i en anläggning i Ciudad Juárez som gränsar till El Paso i Texas, USA.

Branden bedöms ha startat då några av migranterna tände eld på madrasser i protest mot att de frihetsberövats. Minst 39 inlåsta män miste livet och närmare 30 vårdas på sjukhus med allvarliga skador efter att ha andats in rök.

– De kunde aldrig föreställa sig att det skulle orsaka den här fruktansvärda olyckan, konstaterade Mexikos president Andrés Manuel López Obrador redan dagen efter tragedin.

Övervakningsfilmer ser ut att visa hur vakter lämnar förvaret när madrasserna fattar eld, utan att några uppenbara försök för att släppa ut männen görs.

– Vi kommer inte att dölja något och det kommer inte bli någon straffrihet, lovade presidenten under en pressträff på onsdagen.

Fem av de misstänkta är privata säkerhetsvakter. Två är federalt anställda och en är anställd vid landets statliga migrationsmyndighet, uppger mexikanska myndigheter.

En av migranterna utreds också för att ha tänt eld på en madrass i cellen.

Åklagare har utfärdat flera arresteringsordrar, enligt Herrerías.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!