Äckeljobbet har börjat: "Det luktar död"

De första ruttnande minkarna har grÀvts upp ur massgravarna pÄ Jylland. Totalt handlar det om miljontals kadaver, som grÀvdes ner i all hast i höstas pÄ grund av oron för muterat coronavirus bland minkar.

Lastbilar fylls med minkkadaver vid NÞrre Felding, nÀra Holstebro pÄ vÀstra Jylland, pÄ torsdagen.

Lastbilar fylls med minkkadaver vid NÞrre Felding, nÀra Holstebro pÄ vÀstra Jylland, pÄ torsdagen.

Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix/TT

Miljö2021-05-13 10:50

PÄ torsdagen inleddes provgrÀvningar, dÄ minkar tas upp ur jorden och förs till förbrÀnning, som pÄgÄr till och med lördag. Testdagarna anses nödvÀndiga eftersom man vid vissa av förbrÀnningsanlÀggningarna inte har vana vid att brÀnna mink och att dessa dÀrför kan behöva justeras.

– NĂ€r man kommer in pĂ„ omrĂ„det luktar det död, sĂ€ger Mikkel Berg Pedersen, Ritzau Scanpix utsĂ€nde pĂ„ platsen.

Stanken Àr dock inte sÄ stark som befarat. Berg Pedersen var förberedd med nÀsproppar.

– De behövs inte alls, Ă€ven om lukten ju inte Ă€r direkt behaglig.

"Tuffa veckor"

Om nÄgra veckor börjar uppgrÀvning i större skala av de minkar som finns i massgravar i tvÄ olika militÀromrÄden pÄ Jylland. Eftersom djuren legat i jorden sÄ lÀnge ska det inte finnas nÄgon risk för covidsmitta.

– Det hĂ€r kan bli tuffa veckor för er som bor i omrĂ„det, sade Nikolaj Veje, chef pĂ„ myndigheten FĂždevarestyrelsen, vid ett möte med invĂ„narna i NĂžrre Felding pĂ„ Jylland tidigare i veckan.

Han inskÀrpte att invÄnarna kan rÀkna med stank och oljud dÄ arbetet pÄgÄr under maj och juni och varnade för att grÀvarbetet Àven kan pÄgÄ nattetid.

Tio Ă„r

Kadavren grÀvs upp eftersom vÀtska frÄn dem riskerar att lÀcka ut. Enligt myndigheterna handlar det inte om nÄgon fara för dricksvattnet, men förorenat ytvatten kan rinna ut i sjöar och Äar.

NÀsta Är planerar man att placera en reningsanlÀggning pÄ platsen och den kan eventuellt behöva vara i drift under en tioÄrsperiod.

Även kring förbrĂ€nningsanlĂ€ggningarna fĂ„r de som bor i nĂ€rheten rĂ€kna med stank. En av anlĂ€ggningarna finns i Lisbjerg norr om Århus.

"MÄste hjÀlpa till"

– Det Ă€r inte en drömuppgift. Men det Ă€r en uppgift som vi alla mĂ„ste hjĂ€lpa till att lösa, sĂ€ger Bjarne Munk Jensen, vd vid det ansvariga bolaget Affaldvarme Aarhus, till danska TV2:s regionala nyhetsprogram.

Totalt avlivades cirka 15 miljoner minkar i Danmark förra Äret och merparten gick direkt till förbrÀnning. Men eftersom förbrÀnningsanlÀggningarna inte klarade av anstormningen grÀvdes cirka fyra miljoner döda minkar ner i stÀllet.

Kringboende var redan frÄn början oroliga för att lÀckage frÄn massgravarna skulle förorena dricksvattnet och i december förra Äret kom en politisk majoritet i det danska folketinget överens om att minkarna skulle grÀvas upp ett halvÄr senare.

Minkarna grÀvdes ner i höstas. Bild frÄn den 9 november.
Minkarna grÀvdes ner i höstas. Bild frÄn den 9 november.
Fakta: Fyra miljoner minkar

I november förra Äret grÀvdes cirka fyra miljoner minkar ner pÄ tvÄ militÀromrÄden pÄ Jylland. Nu ska de tas upp och förbrÀnnas.

Cirka 15,4 miljoner minkar avlivades i november 2020 till följd av en muterad coronavariant som spreds bland mink.

Beslutet fattades av regeringen, eftersom det fanns en oro för att mutationen skulle vara motstÄndskraftig mot vaccin.

En del av kadavren brÀndes pÄ en anlÀggning som brukar destruera döda djur frÄn lantbruket. Andra brÀndes pÄ förbrÀnningsanlÀggningar.

Cirka fyra miljoner minkar grÀvdes ner i NÞrre Felding vid Holstebro och KÞlvrÄ vid Karup. Men de nÀrboende protesterade och pekade pÄ risk för förorening av grund- och dricksvatten.

Den 20 december beslutade en politisk majoritet att minkarna skulle grÀvas upp sex mÄnader senare. Arbetet inleds under Kristi himmelfÀrdshelgen.

Totalt handlar det om mellan 10 500 och 15 000 ton död mink som ska grĂ€vas upp. Allt ska vara klart i mitten av juli.

Arbetet berÀknas kosta minst motsvarande 109 miljoner svenska kronor.

KĂ€llor: FĂždevareministeriet, Ritzau.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om