Alla mot alla i vaccinstriden

Kritiken växer även mot EU-kommissionen när vaccinstriden med Astra Zeneca skapar sura miner runt om i Europa. Kanske kan fredagen ge frid – med ett klartecken för själva vaccinet.

Storbritanniens biträdande premiärminister Michael Gove. Arkivbild.

Storbritanniens biträdande premiärminister Michael Gove. Arkivbild.

Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Miljö2021-01-28 10:05

I Amsterdam ska EU:s läkemedelsmyndighet EMA under fredagen ta ställning till om Astra Zenecas covid-19-vaccin kan godkännas för bruk i EU.

I så fall väntar ett snabbt utportionerande av miljontals doser till de 27 EU-länderna. Riktigt hur många är dock fortsatt osäkert.

80 miljoner hade utlovats från början under första kvartalet 2021. Plötsligt sjönk det till 31 miljoner i nya besked förra veckan – som kanske förändras igen.

– Vi kanske inte slutar på 80, men betydligt mer än 31 i alla fall, uppger källor i Bryssel för tyska tidningen FAZ efter det möte som hölls i onsdags kväll mellan företrädare för EU och Astra Zenecas vd Pascal Soriot.

Öppet kontrakt?

Enligt FAZ ska Soriot ha öppnat för att under fredagen offentliggöra åtminstone delar av det kontrakt bolaget har med EU.

Hittills har endast en vaccintillverkare, tyska Curevac, gått med på något liknande – och då bara i ett läsrum öppet för EU-parlamentsledamöter och med stora delar överstrukna, av konkurrensskäl.

Möjligen kan öppenheten bidra till att lugna ned den hätska strid som brutit ut kring Astra Zeneca-vaccinet.

EU irriterades först av bolagets besked om att man inte kan leverera så mycket som utlovat. Och sedan ännu mer när vd:n uppgav att det vaccin som produceras i Storbritannien inte kan skickas till EU förrän britterna fått sitt.

"Själviskt EU"

EU-kommissionen hävdar dock ilsket att kontraktet inte nämner något om att vissa fabriker bara ska tjäna vissa länder, eller i någon viss ordning.

Att skicka vaccin från brittiska fabriker till EU är dock inte särskilt populärt i Storbritannien.

"Själviskt EU vill ha våra vacciner", ropar tidningen Daily Express ut på sin förstasida.

Storbritanniens regering betonar att man först och främst vill se till att det egna vaccinprogrammet sköts som det ska.

– De leveranser som vi planerat och betalat för kommer att fortsätta. Det kommer absolut inte att bli något avbrott i det, säger biträdande premiärminister Michael Gove till BBC.

Manar till lugn

Gove lämnar ändå dörren på glänt för eventuella leveranser över Engelska kanalen.

– Det rätta att göra med våra vänner i Europa är att se till att vi kan främja en samarbetsvillig dialog och se hur vi kan göra allt vi kan för att hjälpa till, säger Gove enligt nyhetsbyrån Reuters.

Även världshälsoorganisationen WHO manar till lugn och behovet av att myndigheter och tillverkare arbetar tillsammans.

– Vi är övertygade om att de förseningar vi ser nu kommer att kontras av extra produktion framöver, säger WHO:s Europachef Hans Kluge till Reuters.

Kritik mot EU

EU-kommissionen har hållit ett tufft tonläge gentemot Astra Zeneca och redan börjat ta fram ett system för hur man framöver ska kunna förhandsgranska all vaccinexport från unionen.

Men man får också intern kritik.

"EU agerade sent och skrev kontrakt senare, vilket nu är ett problem", skriver spanska tidningen El País enligt Reuters.

– En totalkatastrof! I skolbetyg skulle det vara IG, rasar i sin tur tyske konsulten Gerd Kerkhoff i tidningen Bild om hur upphandlandet skötts av kommissionsbasen Ursula von der Leyen.

Fakta: Covid-19-läget i EU

I de här länderna är smittspridningen för tillfället värst i EU, räknat i antalet nya fall per 100 000 invånare under de två senaste veckorna (med det totala antalet döda under hela pandemin inom parentes):

1) Portugal: 1 429 (10 469)

2) Spanien: 1 026 (56 208)

3) Tjeckien: 982 (15 453)

4) Slovenien: 885 (3 581)

5) Irland: 814 (2 970)

...

10) Sverige: 484 (11 247)

22) Danmark: 217 (2 010)

26) Finland: 72 (655)

Flest antal döda totalt har Italien med 85 461.

Uppgifterna gäller för vecka två och vecka tre under 2021, inrapporterade till EU:s smittskyddsenhet ECDC fram till i onsdags.

Källa: ECDC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!