Samtidigt som EU-ländernas stats- och regeringschefer satt uppkopplade på ännu ett webbtoppmöte om coronaläget höll några av krisens huvudpersoner en egen toppträff.
Cheferna för flera av de tyngsta vaccinleverantörerna utfrågades i ett öppet utskottsmöte i EU-parlamentet om vad som hänt och inte hänt i vaccinhanteringen.
Kritiken har under vintern varit tung mot både EU-kommissionen och läkemedelsbolagen med anledning av de långsamma leveranserna av vaccin.
– Precis som ni är jag naturligtvis besviken. Men jag vill försäkra er om att vi ökar på produktionen och gör allt vi kan för att kunna leverera 40 miljoner doser (till EU) under det första kvartalet 2021, berättade Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot inför utskotten.
Curevac i vår?
Bland deltagarna i mötet fanns även representanter för Moderna, Curevac, Novavax, Pfizer, Johnson & Johnson och Sanofi liksom EU-kommissionärerna Stella Kyriakides och Thierry Breton.
Från Curevac meddelades att bolaget nu räknar med att få sitt covid-19-vaccin godkänt i slutet av maj eller början av juni. EU-kommissionen har förhandsbeställt upp till 415 miljoner doser från det tyska företaget.
Flera av bolagen bedyrade att de anställda nu arbetar "24 timmar om dagen, sju dagar i veckan" för att öka kapaciteten.
Astra Zeneca-chefen Soriot upprepade för sin del att produktionsproblem legat bakom att bolagets leveranser blivit mindre än tänkt.
– Vaccintillverkning är en väldigt komplicerad process. Det är en läroprocess. Vissa fabriker har kunnat öka på väldigt snabbt, andra har varit långsammare, sade Soriot.
"Djupt oroad"
Bland EU-parlamentets ledamöter finns på flera håll stor irritation över problemen.
– Jag blir faktiskt djupt oroad. Företagen och vd-arna ger väldigt svävande svar på vad som har hänt. Det är ju faktiskt så att man inte lever upp till de avtal man har tecknat med unionen, säger svenska ledamoten Emma Wiesner (C) efter utfrågningen.
Hon ser ändå positivt på hur snabbt företagen arbetat med vaccinen och den vilja som både de och kommissionen nu visar på att fokusera framåt.
– Oavsett vad det är som har hänt – och det måste vi i efterhand utvärdera varför avtalen är så bristfälliga – så gäller det framöver att fullt ut stötta de här företagen och se till att de kan leverera vad de har lovat, säger Wiesner till TT.