"Avgörande dagar" för brexitavtal

Vi är redo att vara kreativa, men vi har väldigt lite tid på oss. Varningen kommer från EU-kommissionen inför slutspurten i förhandlingarna efter brexit.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.

Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Miljö2020-11-25 09:55

Ända sedan i våras har diskussionerna segat sig fram mellan Bryssel och London om hur handeln och fisket och allt annat ska fungera mellan EU och Storbritannien efter årsskiftet.

Fast nu börjar det bli väldigt bråttom.

– Det här är avgörande dagar. Vi kan inte säga i dag om det blir en uppgörelse eller inte, inskärper EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen inför EU-parlamentet i Bryssel.

Övergångsregler

Även om Storbritannien formellt lämnade EU redan den 31 januari har inte mycket ändrats än i praktiken för företagare och vanligt folk. Från den 1 januari blir det emellertid annorlunda då nuvarande övergångsregler löper ut – och särskilt om inte parterna dessförinnan kan enas om ett avtal.

Någon förlängning av förhandlingarna är inte aktuell, upprepas återigen av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i ett framträdande inför det brittiska parlamentets underhus på onsdagen.

Fiskestrid

Samtidigt betonar Johnson också att britterna inte tänker röra sig i fråga om fisket, som är en av förhandlingarnas stora stötestenar.

– Vi kommer bara kunna göra framsteg om EU accepterar verkligheten i att vi måste få kontrollera tillgången till våra vatten, säger Johnson enligt nyhetsbyrån Reuters.

Från EU-sidan konstateras dock att det inte är så enkelt.

– Ingen ifrågasätter Storbritanniens suveränitet över sitt eget vatten. Men vi ber om förutsägbarhet och garantier för fiskare som har seglat på de här vattnen i årtionden eller rentav århundraden, säger von der Leyen i Bryssel.

Extramöte i jul?

Från både London och Bryssel har hörts optimism om att kunna nå i mål under den här veckan. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier åker till London på torsdag för nya samtal med brittiske motparten David Frost.

Förhoppningen är att hitta en uppgörelse som samlar allt från handel till säkerhetssamarbeten. Vad som än händer kommer det att bli förändringar jämfört med i dag.

– Oavsett vad resultatet blir så kommer det att finnas en tydlig skillnad mellan att vara fullvärdig medlem av EU och "bara" en högt värderad partner, betonar von der Leyen.

Om ett avtal kan nås har EU-parlamentet redan flaggat för att man är redo att hålla en extrainsatt sittning den 28 december för att hinna godkänna uppgörelsen i tid.

Fakta: Samtalen efter brexit

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder under övergångsregler fram till den 31 december för att underlätta för företag och medborgare.

För att avgöra vilka villkor som ska gälla för handel, fiske och andra samarbeten från den 1 januari 2021 pågår förhandlingar sedan i våras under ledning av EU:s Michel Barnier och Storbritanniens David Frost.

Inledningsvis fanns hopp om en uppgörelse senast i oktober för att båda sidor skulle hinna godkänna alla avtal i tid. Parterna har emellertid stått långt från varandra framför allt när det gäller fisket på brittiskt vatten och hur och var olika tvister ska hanteras.

Från EU-sidan krävs också att Storbritannien drar tillbaka delar av ett brittiskt lagförslag som tagits fram för att kunna kringgå fjolårets utträdesavtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!