"Det brukade vara ett totalt kaos" säger en amerikansk diplomatisk källa om skillnaden mellan årets G7-möte och tidigare års möten med Bidens föregångare Donald Trump.
– Nu kunde man ha ett ärligt samtal utan att inleda med att förklara att "nej, Ryssland kommer inte att komma tillbaka till G7", fortsätter källan.
Flera av deltagarna i lördagens möten tycktes dela den lättnaden. Bland annat konstaterade Frankrikes president Emmanuel Macron att USA hade återvänt i rollen som ledare för den fria världen.
Liknande tongångar kom tidigare i veckan även från den brittiska premiärministern Boris Johnson som kallade Bidens presidentskap för "en frisk fläkt".
Vaccin på 100 dagar?
Under lördagen enades världsledarna bland annat om en hälsopakt – med målet att en pandemi aldrig någonsin ska kunna ta världen på sängen igen.
Pakten, kallad Carbis Bay-deklarationen, säger bland annat att den tid det tar att utveckla och godkänna vaccin, behandlingar och diagnosticering av framtida sjukdomar måste minskas till under 100 dagar, skriver nyhetsbyrån AFP med hänvisning till mötets värd, den brittiske premiärministern Boris Johnson.
Redan vid G7-mötets öppnande i fredags enades världsledarna om att donera en miljard doser covidvaccin till behövande länder för att stävja den pågående coronaviruspandemin.
Alternativ till Kina
Ett annat ämne som tröskades under lördagens samtal var Kina och dess växande globala inflytande – även i det avseendet tycktes länderna vara eniga om vad som bör göras.
Enligt en källa med insyn i förhandlingarna ska länderna ha kommit överens om en gemensam jättelik infrastruktursatsning som ska bli ett alternativ till Kinas "nya sidenvägen".
Initiativet kommer från USA:s president Joe Biden och kallas "Bygg upp världen bättre", B3W. I korthet syftar det till att konkurrera strategiskt med Kina genom "värderingsbaserade, kvalitativa och transparenta" projekt på infrastrukturområdet – ledda av demokratiska länder.
Enligt Vita huset finns det infrastrukturbehov värda uppskattningsvis 4 000 miljarder dollar i delar av världen – behov som man nu hoppas kunna agera på i partnerskap med näringslivet.
Kina har dock ett försprång. Landet har redan investerat hundratals miljarder dollar i bland annat hamnar, vägar och järnvägar och elnät i hundratals länder.
Vill få in kritik
Under G7-mötets andra dag i brittiska Cornwall, diskuterade ledarna allt från ekonomisk återhämtning, det utrikespolitiska läget. Både Kina och pandemin kastade dock en lång skugga över samtalen.
Biden rapporteras bland annat ha manat sina kollegor att agera mot tvångsarbete i Kina och att inkludera kritik mot den röda jätten i öst i mötets slutdeklaration.
Och på initiativ från USA väntas ledarna uppmana Världshälsoorganisationen (WHO) att göra en ny, transparent utredning av coronavirusets uppkomst, skriver brittiska The Guardian som läst delar av mötets förslag till slutdeklaration. Detta med anledning av rapporter om att viruset kan ha läckt ut från ett laboratorium i Wuhan.
Joe Biden gav redan i maj sina inhemska underrättelsetjänster order om att leverera en rapport i frågan inom 90 dagar.
FN-bossen på plats
Stormaktsklubben samlar stats- och regeringschefer från Frankrike, Kanada, Tyskland, Italien, USA, Japan och Storbritannien samt EU:s två toppföreträdare vid sydvästra Englands böljande stränder – dit även demonstranter tagit sig.
Vid lördagens möte deltar även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och gästföreläsningar hålls av den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare Patrick Vallance samt Melinda Gates, som leder välgörenhetsstiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation.
Under helgen avhandlas såväl världshandel som ekonomisk återhämtning, klimatet och säkerhetsfrågor jämte cocktails och grillning på stranden.