EU-ledare: Undvik onödiga resor

Läget är fortsatt allvarligt, konstateras efter ännu ett coronakrismöte i EU. Nu väntar en ytterligare rödmärkning av de värsta drabbade områdena samtidigt som restriktioner kan införas mot "icke nödvändiga resor".

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel leder ännu ett webbtoppmöte med EU-ländernas stats- och regeringschefer. Arkivbild.

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel leder ännu ett webbtoppmöte med EU-ländernas stats- och regeringschefer. Arkivbild.

Foto: Francisco Seco/AP/TT

Miljö2021-01-21 18:40

Minerna var återigen allvarliga sedan statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor i övriga EU suttit uppkopplade för ännu ett långt webbtoppmöte under torsdagskvällen.

Återigen handlade det om att stämma av coronasituationen, nu i ett läge då oron växer på nytt. Visserligen har vaccinerandet kommit i gång. Men samtidigt sprids viruset fortfarande hastigt – mycket på grund av den mer snabbsmittande mutation som först upptäcktes i Storbritannien.

"Vi konstaterade att läget är fortsatt allvarligt med hög smittspridning och nya smittsamma virusmutationer. Samtidigt har vi rekordsnabbt fått vaccin på plats och nu är det viktigt att vi fortsätter säkra så snabba leveranser som möjligt så att vaccinationstakten kan öka", säger Löfven i ett skriftligt uttalande till TT sedan mötet avslutats vid 22-tiden.

"Vi diskuterade också hur vi kan hålla smittan nere och samtidigt säkra vaccintillgång, både i och utanför EU. Det fanns också bred enighet om att ta vidare arbetet med vaccinintyg, som kan vara en del i att återgå till ett mer normalt resande", skriver Löfven.

Fler reserestriktioner?

Smittläget har lett till nya överväganden av hur gränserna ska skötas inom EU.

– Vi är helt övertygade om att vi måste hålla våra gränser öppna för den inre marknadens skull. Men vi är lika övertygade om att när det gäller icke nödvändiga resor kan restriktioner behövas, säger permanente rådsordföranden Charles Michel på sin presskonferens med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter mötet.

Frågan om att införa restriktioner är samtidigt något som varje medlemsland själv bestämmer över.

Bland annat är Belgien på väg att införa ett internt förbud mot icke nödvändiga utlandsresor inför kommande sportlov.

– Vi måste förstå att vi är i en fullständigt exceptionell situation, betonar utrikesminister Sophie Wilmès i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

EU-kommissionen kommer samtidigt att lägga fram förslag om en ny indelning där de värst smittodrabbade områdena i EU blir markerade som "mörkröda".

– Vi behöver riktade åtgärder som håller oss säkra. I sådana zoner cirkulerar viruset på väldigt hög nivå. Reser man från en sådan zon kan det komma att krävas ett test, säger von der Leyen.

Några uppgifter om vilka kriterier som ska gälla för det mörkröda har dock ännu inte getts. Själva förslaget från kommissionen väntas till på måndag.

För tillfället är hela EU, förutom Finland och Grekland, rödmarkerat på smittskyddsmyndigheten ECDC:s kartor. Gränsen går huvudsakligen vid mer än 150 nya fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna, eller om det totala antalet är särskilt stort.

Vaccinering

En annan tung fråga på toppmötet var vaccineringstakten och leveranserna från de företag som EU beställt ifrån.

Vaccinet har beställts centralt vid EU-kommissionen och finns i rejäla doser – åtminstone på pappret. Här och var har en hel del gny hörts över att leveranserna än så länge har gått långsamt.

Ungern har till och med utfärdat egna nödtillstånd för användande av vaccinen från Astra Zeneca och ryska Sputnik – trots att EU-länderna lovat varandra att hålla ihop kring gemensamma tillstånd från Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

"Dag och natt"

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz trycker samtidigt på för fler och snabbare klartecken från EMA.

– EMA måste arbeta dag och natt, krävde Kurz i ett uttalande inför mötet, enligt nyhetsbyrån APA.

Från Danmark har i sin tur förslag förts fram om att låta läkemedelsbolag, som Astra Zeneca, börja leverera sina vacciner till medlemsländerna redan innan de blivit godkända. På så vis skulle man snabbare få i gång själva vaccineringen när ett tillstånd blir klart.

Diskussioner pågår även om införande av ett "vaccinpass" för att underlätta resandet framöver, inte minst med sikte på sommarens turistsäsong.

Än så länge handlar det dock mest om att utarbeta hur ett gemensamt intyg skulle kunna se ut.

Fakta: Covid-19-läget i EU

I de här länderna är smittspridningen för tillfället värst i EU, räknat i antalet nya fall per 100 000 invånare under de två senaste veckorna (med det totala antalet döda under hela pandemin inom parentes):

1) Irland: 1 444 (2 608)

2) Tjeckien: 1 363 (14 449)

3) Portugal: 1 215 (9 028)

4) Slovenien: 1 133 (3 371)

5) Spanien: 804 (53 769)

...

8) Sverige: 669 (10 764)

16) Danmark: 365 (1 805)

27) Finland: 62 (621)

Flest antal döda totalt har Italien med 82 177.

Uppgifterna gäller för de två första veckorna under 2021, inrapporterade till EU:s smittskyddsenhet ECDC fram till i onsdags.

Källa: ECDC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!