Den 4 november meddelade den danska S-regeringen sitt beslut om att avliva alla minkar i landet – runt 15–17 miljoner – sedan en muterad variant av coronaviruset hittats bland smittade minkar.
Det fanns dock ingen laglig grund för att avliva även friska minkar och detta fick livsmedelsministern Mogens Jensen reda på tre dagar efter beslutet blev offentligt, visar en redogörelse från danska myndigheter. Landets minkuppfödare meddelades dock först den 10 november och på onsdagen avgick Jensen.
"Danskarnas hälsa"
– Redogörelsen visar att jag och regeringen inte visste att det inte fanns laglig grund när vi fattade beslutet, säger statsministern Mette Frederiksen (S) på ett pressmöte på torsdagen.
På pressträffen får Frederiksen frågan varför regeringen inte omedelbart stoppade orden om en massavlivning när hon den 8 november fick reda på beslutets lagvidrighet.
– Det är faktiskt märkligt att ställa den frågan när det handlar om danskarnas hälsa. Vi fattade ju inte beslut om att avliva alla minkar för skojs skull, säger Frederiksen.
Departement och myndigheter verkar dock ha vetat om tidigare än så att en massavlivning inte gick att genomföra med nuvarande lagstiftning. Exempelvis visar redogörelsen att det danska livsmedelsverket – innan beslutet meddelades på en pressträff – försökte framföra att det inte fanns laglig grund för en massavlivning.
Dessutom ska livsmedelsdepartementets chef senare under kvällen den 4 november ha fått reda på detta, men först den 7 november meddelade han livsmedelsministern om lagvidrigheten.
Visste sex S-ministrar?
Redogörelsen visar även att sex S-ministrar så tidigt som den 1 oktober kan ha haft denna information inom räckhåll. Då ska information om detta ha föredragits för en regeringsgrupp som hanterar coronavirusets utbrott i Danmark, men det är oklart om de sex ministrarna läste det aktuella dokumentet.
Oppositionspartier vill att en oberoende kommission utreder minkskandalen, men möjligheterna för att en sådan tillsätts vill inte statsminister Frederiksen kommentera.
Alla minkar i besättningar där smitta konstaterats har avlivats och Statens seruminstitut uppger att den muterade varianten av coronaviruset – som kallas kluster 5 – med stor sannolikhet är utrotat i Danmark. Några fler fall med virusmutationen har inte hittats på Nordjylland sedan den 15 september.
Alla minkar i landet kommer dock att avlivas. Detta sedan S-regeringen nått en uppgörelse med sina tre stödpartier Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten. Även Alternativet stödjer uppgörelsen.
Förbud mot minkuppfödning
Dessa partier lovar nu att rösta för en lagändring som möjliggör massavlivning av mink, även utanför områden med konstaterad coronasmitta bland mink.
– Det gör vi för att mink kan smitta människor och människor kan dö av covid-19. Det handlar om folkhälsan och en potentiell risk för (skyddet av) ett framtida vaccin, säger Mette Frederiksen.
Det kommer även att införas ett förbud mot minkuppfödning under hela nästa år.