Den akuta katastrofen, då en del av glaciären Nanda Devi kollapsade, ingår i en långsiktig negativ trend med oerhörda konsekvenser. Himalayas isar är kända som "den tredje polen", i klass med Arktis och Antarktis.
– De är källa till tio av de största floderna i Asien, säger Mari Albihn, miljö- och klimatrådgivare på Sida.
Över två miljarder människor förlitar sig direkt eller indirekt på smältvattnet, som rinner ner och möjliggör jordbruk och välstånd i Indien, Kina och andra länder i området.
– Vi pratar inte bara om tillgången på dricksvatten, utan också om att vattenkraften ger energi, och att vattnet är livsnödvändigt för att skapa matförsörjning till alla dessa människor, säger Albihn.
Om 80 år
Den svenska biståndsmyndigheten Sida var med och finansierade en stor rapport från den Nepal-baserade regionala organisationen Icimod (International Centre for Integrated Mountain Development) om läget för två år sedan. Enligt rapporten kan en tredjedel av Himalayas glaciärer vara borta om 80 år – även om mänskligheten minskar de fossila utsläppen så att den globala temperaturhöjningen stannar vid 1,5 grader.
Och Albihn säger att det är lågt räknat, med tanke på att vi än så länge har väldigt svårt att leva upp till de klimatmål som satts upp. Ett scenario i andra änden av skalan är om vi fortsätter att bränna olja, kol och gas som i dag.
– Det skulle generera en temperaturökning på cirka 5,5 grader i Himalaya, då skulle glaciärnivåerna minska med uppemot 70 procent, säger Albihn, och tillägger:
– Det finns också prognoser som innebär att 90 procent av glaciärerna har smält till år 2100.
Kan varna
Förutom globala ansträngningar för att minska utsläppen jobbar även Icimod, vars verksamhet Sida stött sedan början av 1980-talet, och länderna i Himalaya med försök att hejda akuta katastrofer som den i söndags. Att stoppa en kollapsande glaciär går inte, men med övervakningssystem för is- och vattenmassor i farozonen kan man åtminstone varna utsatta befolkningar.
I fallet Nanda Devi hade sådana system inte hjälpt, eftersom det av allt att döma var en ovanlig typ av kollaps. I vanliga fall handlar det ofta om glaciärsjöar som växer och till slut utlöser ett ras. Men denna gång var det direkt väderrelaterat, med massiva snöfall som följdes av stark sol. Smältande snö utlöste då jordskred som slog sönder glaciären, enligt preliminära bedömningar från myndigheter i den indiska delstaten Uttarakhand.
Mari Albihn berättar att Icimod ska studera orsakerna bakom detta ras, och väntas skicka ett utredningsteam till området inom kort.