Hundraårigt frötest inleds i "domedagsvalvet"

Djupt nere i den arktiska permafrosten inleds snart ett hundraårigt experiment. Forskarna vid det globala frövalvet på Svalbard vill ta reda på hur länge ett frö kan överleva – och på så sätt vara en livförsäkring för tillgången till mat i världen.

Svalbards globala frövalv i Longyearbyen byggdes, ägs och bekostas av den norska staten för att trygga en säker långtidsförvaring av frön i torra och kalla förhållanden djupt nere i permafrosten.

Svalbards globala frövalv i Longyearbyen byggdes, ägs och bekostas av den norska staten för att trygga en säker långtidsförvaring av frön i torra och kalla förhållanden djupt nere i permafrosten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Miljö2020-08-25 20:40

Svalbards globala frövalv fungerar som ett bankfack för den genetiska mångfalden: ett sätt att säkra världens livsmedelsförsörjning i händelse av sjukdomar, krig och naturkatastrofer. Här, i det som medier brukar kalla domedagsvalvet, kan genbanker säkra kopior av sina fröprover och göra uttag vid behov.

På torsdag drar forskarna också i gång ett nytt projekt, ett "hundraårigt fröexperiment". Till en början kommer frön från 13 grödor: ärtor, korn, vete och sallad som beskrivs som viktiga för hela världens matproduktion, att läggas in i valvet.

Oklar livslängd

Syftet är att undersöka livslängden hos de frön som förvaras i permafrosten på Svalbard. Det saknas djupare kunskap om hur länge de kan lagras med bibehållen hög grobarhet, men det antas att vissa frösorter kan klara hundratals – en del även över tusen – år innan de behöver bytas ut.

"Det här experimentet är det enda i sitt slag. Det kommer att förse framtida generationer med värdefull information om fröns livslängd och mer exakt kunskap om hur ofta fröprover måste nyproduceras" skriver Åsmund Asdal på Nordgen som ansvarar för driften av frövalvet.

Hundraårsplan

Planen är att under kommande år lägga till frön från ytterligare nio grödor till experimentet. Men svaret på forskarnas fråga kommer att dröja. De första fröproverna testas år 2030 och därefter kommer det att ske vart tionde år fram till 2120.

Frövalvet är byggt för att stå emot katastrofer. Ingången ligger långt ovanför potentiellt stigande havsnivåer, det är jordbävnings- och atombombssäkrat och naturligt isolerat av permafrosten för att garantera att innehållet håller sig fryst lång tid framöver.

Åsmund Asdal är koordinator för det globala frövalvet på Svalbard.
Åsmund Asdal är koordinator för det globala frövalvet på Svalbard.
Fakta: Statligt domedagsvalv i Arktis permafrost

Svalbards globala frövalv ligger insprängt i en tidigare gruva i berget i närheten av Longyearbyens flygplats på ön Spetsbergen i Norge.

Frövalvet fungerar som säkerhetslager för världens genbanker i händelse av krig, sjukdomar och naturkatastrofer. Det invigdes i februari 2008 och i dagsläget finns här över en miljon fröprover, som är varianter av en odlad gröda. Varje prov innehåller i genomsnitt mellan 300 och 500 fröer av samma sort. Det finns över 150 000 varianter av vete och ris och runt 80 000 varianter av korn. Andra välrepresenterade grödor är durra, majs, ögon- och sojabönor.

Sammanlagt finns plats för 4,5 miljoner olika fröprover i tre bergrum.

Fröerna förvaras djupt nere i den arktiska permafrosten, över hundra meter in i berggrunden. Bergrummet har ett extra kylsystem som ser till att temperaturen konstant ligger på minus 18 grader.

Frövalvet finansieras främst av den norska staten. Nordgen ansvarar för driften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!