Kalifornien slÄss mot första "gigabranden"

Med hjÀlp av gynnsammare vÀder har Kaliforniens brandkÄrer lyckats trycka tillbaka delar av branden i vinregionen Napa Valley. Men pÄ andra hÄll Àr lÀget fortsatt alarmerande.

En brandman bekÀmpar lÄgorna i vinregionen i nÀrheten av Calistoga i Kalifornien. Bilden Àr frÄn den 1 oktober.

En brandman bekÀmpar lÄgorna i vinregionen i nÀrheten av Calistoga i Kalifornien. Bilden Àr frÄn den 1 oktober.

Foto: Noah Berger/AP/TT

Miljö2020-10-06 08:05

– Vi Ă€r försiktigt optimistiska om att vi kommer att fĂ„ det hĂ€r under kontroll ganska snart, sĂ€ger talespersonen Dave Lauchner om den brand som bröt ut den 27 september i nĂ€rheten av Calistoga, omkring 12 mil norr om San Francisco.

De har hjÀlp av att helgens kraftiga vindar mojnat och temperaturen sjunkit.

Samtidigt rasar en annan, rekordstor brand vidare i USA:s folkrikaste delstat. Branden i naturskyddsomrĂ„det Mendocino National Forest med omnejd har nu pĂ„verkat en yta pĂ„ över 400 000 hektar (eller en miljon "acre", tunnland) – större Ă€n samtliga brĂ€nder i Kalifornien mellan 1932 och 1999 sammanlagt.

Den Àr dÀrmed delstatens första sÄ kallade gigabrand, en benÀmning som skapats av forskare för att kunna klassificera den ökade förekomsten av enorma brÀnder i vÀstra USA.

– Om detta inte Ă€r ett bevis pĂ„ klimatförĂ€ndringarna sĂ„ vet jag inte vad som Ă€r det, sĂ€ger Kaliforniens guvernör Gavin Newsom.

Tack vare att branden frÀmst rasat i glesbefolkade omrÄden har de materiella skadorna hittills varit begrÀnsade. Omkring 160 byggnader har förstörts och en brandman omkommit.

Sedan i januari har det brunnit pĂ„ totalt över 1,6 miljoner hektar i Kalifornien. 31 mĂ€nniskor har omkommit, nĂ€rmare 8 700 byggnader förstörts.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!