I decennier, eller till och med sekler, har det bråkats om hur resligt världens högsta berg egentligen är. I år tyckte Kina och Nepal att höjden måste fastslås en gång för alla, och har efter mödosamma mätningar och förhandlingar kommit fram till 8 848,86 meter, rapporterar medier i de båda länderna.
Därmed visar sig den anrika indiska myndigheten Survey of Indias mätningar från 1950-talet vara väldigt nära sanningen. Då kom man fram till höjden 8 848 meter, medan den nya siffran – avrundat – alltså blir 8 849 meter.
Berget står uppenbarligen väldigt stabilt, trots en dramatisk tillvaro. Till exempel skakade en stor jordbävning 2015 om flera Himalaya-toppar rejält.
Snö och is
För att denna gång få så noggranna värden som möjligt skickade Kina en expedition till bergets topp i våras, trots att området då var stängt på grund av pandemin. Samtidigt flög ett plan över Everest, och läste av bergsklättrarnas instrument för att få fram värden med "centimeternivå på exaktheten", rapporterar Nepali Times.
Frågan är om Kinas och Nepals nya besked sätter punkt för oenigheten om höjden. Det finns de som tycker att berget egentligen är över 8 850 meter, eftersom det oftast ligger ungefär fyra meter snö och is på toppen.
Eftersom höjden mäts från havsnivån kan också klimatförändringar ställa till det.
10 000 meter högt
Ett stabilare, men inte lika etablerat, sätt att mäta är från jordklotets mittpunkt. Men eftersom vår planet är omfångsrikare vid ekvatorn blir det i så fall ett helt annat berg som är högst i världen – Chimborazo i Ecuador, vars topp är hela 2 072 meter längre bort från jordens centrum än Everests, skriver USA:s vädermyndighet NOAA.
Och på Hawaii framhåller man att där finns ett berg som är drygt 10 000 meter högt. Men då mäter man vulkanen Mauna Kea från bergets fot, som ligger tusentals meter under Stilla havets yta.