En 29-årig kvinna vårdas på sjukhus i Perth i Australien efter att hon skadats i samband med att hon simmade med valar vid Ningaloorevet utanför Australiens nordvästra kust, rapporterar 7news. Enligt vissa rapporter ska kvinnan ha klämts mellan två knölvalar, andra säger att hon träffats av en stjärtfena och att det handlade om en valhaj. Hur olyckan faktiskt gick till är ännu oklart.
Kvinnan fick flera revbensfrakturer samt inre blödningar och hennes tillstånd beskrivs som allvarligt men stabilt.
– Som jag ser det är det inte så chockerande att det här hände, det var oundvikligt med tanke på den växande industrin att en olycka skulle ske, säger Kylie Owen som själv är från Australien och nu arbetar som forskare på Naturhistoriska riksmuseet i Sverige, och som skrev sin avhandling om knölvalars beteende.
Stora och snabba
De senaste åren har en industri vuxit fram där allt fler turister simmar med valar och sedan 2016 pågår ett försök där personer tillåts simma och snorkla bland knölvalar vid Ningaloorevet. Försöket, som pågår fram till och med 2023, regleras av en rad olika bestämmelser, bland annat är det inte tillåtet att dyka med tub.
I områden där valarna parar sig har forskare uppmärksammat att hanarna som tävlar om honorna producerar mycket bubblor, kanske som en manöver för att skilja av sig själva och honan från andra hanar eller markera att de är den större hanen.
– Det finns indikationer på att valarna ser bubblorna som uppstår i samband med dykning som en aggression, säger Kylie Owen.
Det är bra att allmänheten har en positiv syn på valar, menar Kylie Owen, men samtidigt är många omedvetna om hur stora, kraftfulla och snabba valarna faktiskt är.
– Hamnar du på fel ställe vid fel tidpunkt, då har du problem. Blir du träffad av en stjärtfena kan du bli medvetslös eller dödad – inte för att djuret försökte skada dig utan bara för att du kom i vägen, säger Kylie Owen.
"Måste vara olycka"
Chansen att stöta på en knölval i Sverige är extremt liten, men inte omöjlig, enligt Anna Roos forskare på Naturhistoriska riksmuseet.
– Det har hänt några gånger att vi haft knölvalar i svenska vatten, till och med i Östersjön men tillfälligt, den har simmat fel, den tar en loop och simmar ut igen, säger Anna Roos.
Hon tycker inte att man ska simma nära valar, utan visa respekt och vara medveten om att oväntade saker kan hända. Hon har aldrig hört talas om en händelse liknande den som skett i Australien.
– Det måste vara en olyckshändelse, det är inte så att de har attackerat henne på något sätt. Knölvalen är ett väldigt fredligt djur, säger Anna Roos.
Ytterligare flera personer skadades, om än lindrigare, under dykturen och australiska myndigheter kommer att utreda händelsen.
Selfie med djur
Att det kan få förödande konsekvenser när turister kommer för nära djurlivet finns det flera exempel på och en återkommande bov i dramat är "selfien", turister som vill fotografera sig själva med vilda djur.
I Jämtland är länsstyrelsens naturbevakare Alf Kjellström orolig att folk ska försöka söka upp och fota den myskoxe som finns i östra länet.
– Han kan bli skrämd och attackera folk, eller så kanske han inte får ro att beta och svälter, säger Alf Kjellström.
Det samma gäller för fjällrävar som många vill fota. Får man syn på en lya och lägger sig utanför för att fota kan det resultera i att räven inte vågar lämna lyan för att skaffa mat. Länsstyrelsen i Västerbotten har tidigare i sommar larmat om att närgångna turister stressar renar vilket i vissa fall lett till att renar dött, vilket Aftonbladet skrivit om.