Nya coronamutationen upptäckt i Norge

Norge är det senaste i en rad länder där den nya mutationen av coronaviruset – som misstänks vara mer smittsam – har påträffats. Även i Portugal har fall upptäckts.

Line Vold, avdelningsdirektör vid norska Folkehelseinstitutet, skriver i ett pressmeddelande att två fall av den nya varianten av coronaviruset har påträffats i Norge. Arkivbild.

Line Vold, avdelningsdirektör vid norska Folkehelseinstitutet, skriver i ett pressmeddelande att två fall av den nya varianten av coronaviruset har påträffats i Norge. Arkivbild.

Foto: Berit Roald/NTB/TT

Miljö2020-12-27 17:25

Det är den norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Folkehelseinstituttet (FHI), som rapporterar att det rör sig om två personer som rest in i landet från Storbritannien.

Båda har testats efter att ha visat coronasymptom och båda har därefter satts i karantän.

"Uppföljning av kontakter"

"Smittspårningsteamen i kommunerna kommer nu att göra uppföljningar enligt gällande rutiner för personer som visar sig bära den engelska virusvarianten", meddelar Line Vold, avdelningsdirektör vid FHI i ett pressmeddelande.

Vold skriver vidare att det rör sig om "extra testning och tätare uppföljning av nära kontakter för att reducera risken för eventuell vidare smittspridning".

Även på Madeira i Portugal har ett antal fall upptäckts enligt landets smittskyddsmyndighet. I ett uttalande från myndigheten på söndag skriver man att det rör sig om "ett antal resenärer som anlänt till Madeira från Storbritannien". Hur många smittade det rör sig om och när de anlände framgår inte av uttalandet.

Flera fall i världen

På annandagen blev det känt att ett fall påträffats i Sverige.

Även bland andra Danmark, Kanada, Spanien, Frankrike och Japan har rapporterat fall de senaste dagarna.

Många länder stoppade resenärer från Storbritannien förra helgen när det därifrån började rapporteras om en ny variant av corona som misstänks vara mer smittsam. Sverige begränsar även resor från Danmark.

Fakta: Den nya varianten av coronaviruset

Den nya mutationen sprider sig snabbare, men man vet inte varför. Det kan vara så att den infekterar celler mer effektivt, eller att den kommit in i grupper med stort socialt umgänge.

Den orsakar inte allvarligare sjukdom än den vanliga varianten av viruset.

Den upptäcktes i september, men började undersökas mer ordentligt först nyligen när man fann att den uppför sig märkbart annorlunda.

Ingenting tyder på att den skulle medföra större risk för att man insjuknar igen ifall man redan haft covid-19.

Källa: TT-intervju med mikrobiolog Mia Brytting på Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!