Både snömängden och glaciärernas storlek i alplandet är detta år rekordlåga, visar en färsk studie gjord av det schweiziska glaciärcentret GLAMOS.
Hela 2 procent av glaciärernas volym har försvunnit enbart under 2020 visar studien. Minskningen är i linje med utvecklingen de senaste tio åren men takten bör ändå ses som "mycket illavarslande" enligt studieförfattaren Matthias Huss.
– Det är snäppet lägre än de senaste tre åren, då vi såg extremt höga temperaturer, men det är ändå mycket massa som gått förlorad, säger forskaren och lägger till att 2 procent "verkligen är en hel del".
Studien visar att snötäcket på Alpernas största glaciär Aletsch nu är det tunnaste sedan observationer påbörjades för nästan hundra år sedan.
Tidigare studier visar att 95 procent av alpernas 4 000 glaciärer kan ha försvunnit inom de kommande hundra åren.
Det som göms i snö
De krympande isarna är dock inte endast av ondo. Smältningen har nämligen skapat nya unika möjligheter vad gäller arkeologi.
Tidigare trodde arkeologer att förhistoriens människor undvek de svårframkomliga glaciärerna i Alperna.
En teori som kullkastades 1991 när tyska klättrare upptäckte kvarlevorna av Ötzi, en man som levde för över 5 000 år sedan och vars kropp bevarats i isen.
Sedan dess har en uppsjö av arkeologiska fynd gjorts i Alpernas glaciärer där organiska material så som läder, trä, tyg och växter bevaras i isen på ett unikt sätt.
Tiden knapp
– Det är spännande för vi hittar sådant vi inte hade kunnat hitta under normala utgrävningar, säger arkeologen Regula Gubler vars team nyligen hittade en flätad rem av växtfibrer som tros vara nära 6 000 år gammal.
Men tiden är knapp. När föremålen väl tinat fram måste de snabbt tas om hand om för att inte förstöras av väder och vind.
– Det är ett mycket kort tidsfönster. Inom 20 år så kommer de här fynden att vara borta och den här isen kommer att vara borta. Det är lite stressigt, avslutar arkeologen.