Svensk framstöt om 2030-mål i EU

Minst 55 procent i utsläppsminskning till 2030 behövs för att EU ska nå sina nollutsläpp till 2050. Det manar Sverige och åtta andra länder inför veckans EU-toppmöte i Bryssel.

Finland och Sverige – här i form av statsministrarna Sanna Marin och Stefan Löfven – trycker på för minst 55 procent i utsläppsminskning i EU till år 2030. Arkivfoto.

Finland och Sverige – här i form av statsministrarna Sanna Marin och Stefan Löfven – trycker på för minst 55 procent i utsläppsminskning i EU till år 2030. Arkivfoto.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Miljö2020-10-13 11:30

"Låt oss som union leverera ett starkt och trovärdigt svar på klimatkrisen och öka våra 2030-klimatmål till åtminstone 55 procent", heter det i ett gemensamt brev på svenskt initiativ.

"Om vi ska ha en framtid är klimatomställningen brådskande. EU behöver fortsatt visa ett starkt ledarskap i klimatarbetet. Sverige har därför tagit ett initiativ för att EU-länderna ska anta EU-kommissionens förslag om minskade utsläpp med minst 55 procent till 2030", säger statsminister Stefan Löfven (S) i ett uttalande.

"Konstruktiv debatt"

Utöver Sverige står även Danmark, Finland, Frankrike, Nederländerna, Luxemburg, Spanien, Portugal och Lettland bakom uppmaningen som Löfven under toppmötet ska överlämna till permanente rådsordföranden Charles Michel.

Klimatfrågan ska diskuteras under EU-ledarnas arbetsmiddag på torsdag kväll.

"Jag vill att vi har en konstruktiv debatt om den här frågan, för att bana väg för en överenskommelse mot slutet av året", skriver Michel i sin inbjudan till toppmötet.

– Det här är tänkt att tas i två steg. Det blir en mer allmänt debatt vid mötet nu på torsdag och fredag om nödvändigheten av att ta ett ambitiöst mål och ett ambitiöst delmål. Sedan kommer nog inte beslutet om detta att tas före decembermötet, konstaterar i sin tur EU-minister Hans Dahlgren (S).

Brexit och corona

Nuvarande EU-mål för 2030 ligger på 40 procent, men ska skärpas rejält under hösten. EU-kommissionen har föreslagit att målen ska ökas till "minst 55 procent", medan EU-parlamentet vill gå ändå upp till 60 procent.

Huvudfråga vid veckans toppmöte är läget i förhandlingarna med Storbritannien om handel, fiske och andra samarbeten efter brexit. Därutöver ska EU-ledarna även diskutera relationerna till Afrika och läget kring coronapandemin.

Fakta: EU:s nya klimatlag

EU-kommissionen lade fram sitt förslag till klimatlag den 4 mars och föreslår där ett bindande mål om att EU kollektivt ska vara klimatneutralt år 2050. I övrigt består lagen främst av regler för hur utsläppsminskningarna ska granskas och uppdateras fram till dess.

EU-parlamentet har i sin behandling av lagen bland annat fört in önskemål om att EU till år 2030 ska ha minskat sina utsläpp med 60 procent, jämfört med 1990 års nivåer. EU-kommissionen har för sin del föreslagit att 2030-målen ska skärpas till minst 55 procent.

Hur EU:s medlemsländer ställer sig till frågan ska diskuteras under veckans toppmöte i Bryssel på torsdag och fredag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!